Sokmindenhez kellene otthon leveles tésztát készíteni. Mert bizony van, amihez a bolti nem felel meg.
Most megmutatom, hogyan is készítsd el, hidd el, megéri a fáradozást!
25 dkg liszt
1,5 dl víz
0,5 dkg ecet (10%-os)
0,5 dkg só
25 dkg margarin (Vénusz, Rama vagy a legjobb, ha leveles margarin- de gyanítom nem sok mindenki hűtőjében lapul ilyen)
Kezdjük azzal, hogy elkészítjük a margarint. Ha nincs leveles margarinunk, amit húzó margarinnak is hívnak és általában nagy tételben lehet kapni (szóval kis háztartásokban nem hiszem, hogy megtalálható sok helyen, nekem sincs), akkor a liszt és margarin egy részét ki kell cserélni. A margarin 20%-át a liszthez, a liszt 20%-át a margarinhoz adjuk.
Pont, mint a Blundel tészta esetében, csak ott ezek 10%-ával dolgozunk.
Vagyis. A 25 dkg margarinból 5 dkg-t leveszünk és a lisztből is ugyanannyit.
A kis margarint a tésztába gyúrjuk be, míg a kevés lisztet belegyurmázzuk a margarinba.Ahogy a lisztet belegyúrtuk a margarinba lapos négyzetté formáljuk és félre tesszük.
A sót feloldjuk a vízben, majd az ecettel, a kis margarinnal és a liszttel sima tésztává gyúrjuk. (A liszt minőségétől függően lehet még szükségünk utánpótlásra, ha ragadna a tészta.)
Alaposan kidolgozzuk, majd egy keresztet vágunk a tetejébe és lefedve hagyjuk 20 percet pihenni.
A tészta elkészítése lényegében ugyanaz, mint a Blundel tésztáé, csak ez eggyel többször lesz hajtogatva.
Ahogy letelt a 20 perc, átgyúrás nélkül 4 szirmú virágot formázunk a tésztából. A bevágások segítségével 4 csücsköt húzunk a tésztának, középen annyi hely legyen, hogy ráférjen a négyzetes margarin.
A közepére tesszük a margarint, majd becsomagoljuk.
A margarinra hajtjuk a tésztát először felülről,
majd alulról (csak elforgattam véletlenül a képet persze a rossz irányba),
balról,
és jobbról.
Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát. Ne nagyon erőlködjünk, csak lazán. Igyekezzünk nem kiszakítani a tésztát, így ha azt érezzük letapad vagy a felülete ragadna, kicsit lisztezzünk rá, illetve alá.
Persze a kisebbikem is segített!
Ezután jön a hajtogatás. A Blundel tészta esetében hajtunk egy szimplát, majd egy duplát, pihentetjük és végül csak egy szimpla hajtást végzünk, ennél a leveles tésztánál mindkét fázisban szimpla, dupla hajtást is végzünk.
A módszer a következő:
A kinyújtott tésztát gondolatban hosszában 3 részre osztjuk, behajtjuk az egyik felét középre, lesöpörjük a lisztet róla (ez fontos!),
majd ráhajtjuk a másik felét. Ez a szimpla hajtás.
Ezután elforgatjuk 90 fokkal és ismét kinyújtjuk. Nyújtáskor egyébként kb.3-4 mm vastagra elég nyújtani.
Ha kinyújtottuk a tésztát most gondolatban 4 részre osztjuk. A két oldalát behajtjuk középre és lesöpörjük a lisztet a tésztáról.
Ha ezzel megvagyunk, akkor összecsukjuk, mint egy könyvet. Elforgatjuk 90 fokkal és letakarva hagyjuk 20 percet pihenni.
Pihentetés után ismét kinyújtjuk és ugyanígy végzünk egy szimpla és egy dupla hajtást, majd ismét pihen felhasználás előtt letakarva 20 percet.
Fontos, hogy minden hajtást megcsináljunk, különben úgy járunk, mint én az előre elkészített tésztával a cukrász vizsgán: nem lett elégszer hajtogatva és a pálmalevélből kisült a vaj. Bugyogott kifelé.
Szóval ha megvolt a végső pihentetés, akkor előmelegítjük a sütőt a legmagasabb hőmérsékletre. Legjobb a 300 fok, de nekem csak 250 a max., így annyira melegítettem.
Kedvünkre való süteményhez használhatjuk.
Készíthetünk belőle pl.:
Búrkifli
Sajtos roló
Krémes
Tiroli rétes
Pálmalevél