Tudom, nem igazán időszerű, de most jött el az ideje, hogy fel kerüljön a blogra! 🙂
Készítettem már ketchupot, ami a rengeteg fűszernek hála inkább pizzaszósz lett. És borzasztóan macerás.
Ennél jóval egyszerűbb a következő recept és jóval finomabb is. Valóban ketchupos, de mégis pizzaszószként is nagyon jól megállja a helyét, szerintem tökéletes akár virsli mellé akár feltétnek, de pl. szószokba is.
Szerintem nagyon finomra sikeredett, igaz legközelebb egy kicsit kevesebb cukrot teszek bele, mert nekem ez így sok. Persze ízlések és pofonok.
Íme a recept:
Üvegeket sterilizálunk.
Ekkora mennyiséghez nem kell sok, max. és 7 dl-es. Nekem kis üvegekben van.
2 kg paradicsom héj nélkül
1/2 kg kápia paprika (én kipótoltam sima TV-vel, semmi baja nem lett)
1/2 kg alma pucolva, magház nélkül
30 dkg cukor
kevesebb, mint 1 dl 10 %-os ecet
1/2 tk őrölt fekete bors
4 tk só
2 tk pirospaprika
1 tk gyömbér (én frissen reszeltem nagyjából annyit)
6 db szegfűszeg, 6 db szegfűbors és 6 db babérlevél teatojásba téve
2 rúd fahéj
Ezt mind egy nagy fazékba tesszük és összefőzzük. Amikor már az alma is majd szétesik, akkor kivesszük a fahéjakat és a teatojást és botmixerrel teljesen simára mixeljük.
Ezután nagyjából a felére forraljuk vissza. Persze ez attól is függ, milyen paradicsomot használunk, nekem nagyjából a felére kellett forralnom, hogy a megfelelő állagot elérjem. Persze még kissé folyósnak fog tűnni, de ahogy hűl majd még sűrűsödik.
Amikor megfelelőnek találjuk a steril üvegekbe töltjük.
Én lezártam és fejjel lefelé fordítottam őket 5 percre, majd vissza, vákuum keletkezett és mentek a kamra polcra.
Ezzel igazán nincs semmi dolgunk.
Ha megvagyunk a pucolásokkal, csak egybe kell hajítani, mixelünk (ezután én még egy tésztaszűrőn – sűrű – átnyomattam, hogy a magok fennakadjanak) és takarékon elfortyog magának. Persze néha azért keverjük át, nehogy lekapjon.
Most fogyott el az utolsó üveg és nagyon sajnáltam, szóval jövőre tuti, hogy csak ilyennek és esetleg lének teszem el az összes paradicsomot!
További képeket a Facebookon a Ketchup 2013 című albumban találsz.