A házi péksüteményeknek mindig nagy sikere van. Persze csak ha jó a recept. 😛 A minap valahogy Citromhabhoz keveredtem, ami mondjuk nem annyira meglepő, tekintve, hogy fantasztikusnak tartom a blogját és visszatérő olvasója vagyok többek közt neki is. 🙂
Na, hát nála Tigris zsemlének van készítve, de mivel nekem nincs rizslisztem, sima zsemlék lettek belőle. Így sem rossz, és mondjuk annyira amúgy sem szeretem azt az izét a tetején. 🙂
Na, hát nála Tigris zsemlének van készítve, de mivel nekem nincs rizslisztem, sima zsemlék lettek belőle. Így sem rossz, és mondjuk annyira amúgy sem szeretem azt az izét a tetején. 🙂
Azt tudomásul kell venni mindenek előtt, hogy ezek a zsemlék nem olyan pillekönnyűek, mint a bolti testvéreik. De ez nem is olyan meglepő, mert ebben van anyag (!) és nem adalékokkal igyekszem növelni a méretet. 🙂
Ebből nem kell több darabot megenni ahhoz, hogy jóllakottnak érezzük magunkat, ebből a típusból egy jól megtermett példány is elég ennek eléréséhez. Mindemellett finom is, ami szintén nem elhanyagolható szempont.
Ebből nem kell több darabot megenni ahhoz, hogy jóllakottnak érezzük magunkat, ebből a típusból egy jól megtermett példány is elég ennek eléréséhez. Mindemellett finom is, ami szintén nem elhanyagolható szempont.
A belseje is nagyon szép szerkezetű, igazán guszta. Ebből készítettem másnapra páromnak szendvicset, a kisebbikem pedig úgy ahogy volt a’la natúr betolt egy jó nagy darab zsemlét. Jó, némelyik szétnyílt a tetején, de nem szépségversenyre mentek és a másik tepsin egyet már direkt vágtam be (a képen a jobb alsó sarokban látható). Elfogyott az utolsó morzsáig és ez a fontos! 🙂
8 darab zsemléhez:
60 dkg liszt
2 dkg cukor
1,5 dkg só
1 tojás
2 dkg vaj
4 dl tej
3 dkg élesztő
3 dkg élesztő
A tésztához pici langyos tejben, kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék tejjel tésztát dagasztunk.
Lefedve langyos helyen duplájára kelesztjük.
A tálban finoman átgyúrjuk a tésztát, majd újra duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett felületen nyolc egyenlő részre osztjuk a megkelt tésztát, zsömléket formázunk belőlük (nem gyúrjuk át), amiket sütőpapírral bélelt tepsibe rakunk egymástól nagyobb távolságra. (Egy tepsire 4 db-ot.)
Újabb fél órán át kelesztjük.
Légkeverés nélkül a legalsó rácson, 200 fokra melegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük a zsömléket.
Amikor kivesszük a sütőből spricceljük meg vízzel a tetejét. Nálam ez megszokott. 🙂
Jó sütögetést! 🙂
További képeket a Facebookon a Házi zsemle című albumban találsz.