Felsóhajtasz, hogy ismét egy olyan étel került a blogra, ami gyakorlatilag alap recept? Én erre azt mondom, hogy Neked az (lehet)! Viszont sokaknak nem az. Szeretnék segíteni olyanoknak is, akik még csak most ismerkednek a fakanállal.
A nokedli egy igen kedvelt köret. Általában pörköltek mellé, illetve tojásosan készítjük. Nálunk is kedvelt köret, bár a tojásos verzióját az utóbbi években nem igazán szeretjük.
Nos. Elmondanám, hogy eddig is ehető volt a nokedlim, viszont most rájöttem, mi a siker titka! Én elég ritkán használok réteslisztet. Nagyjából a habaráshoz és a panírozáshoz, illetve néhány recepthez, amiben kimondottan ezt kérik. És most megvilágosodtam! A nokedlit réteslisztből KELL csinálni! Nincs mese. Legalább fele-fele arányban finomliszttel, ha nem akarjuk teljesen rétessel, de ha tehetjük készítsük 100%-ban réteslisztből.
Felteszünk egy fazékba vizet forrni. Ez az első lépés. Ha felforr, jól megsózzuk.
Egy tálba ütjük a tojásokat, hozzáteszem az olajat, pici sót és villával összehabarjuk, és felengedjük vízzel, majd összekeverjük.
Amikor a víz forrni kezd, akkor folytatjuk a nokedli készítését, mert állnia nem szabad, összekeverés után rögtön szaggatni kell.
A folyadékhoz öntjük a lisztet és fakanállal összekeverjük.
Kidolgozni nem kell, épp csak összekeverni!
Azonnal a szaggatóba kaparjuk (annyi részletben, amekkora a szaggató) és kiszaggatjuk.
Közben fakanállal keverjünk egyet rajta, nehogy összetapadjanak a szemek.
Egy-két percig főzzük csak, ha a nokedlik feljöttek a víz felszínére kész is.
Ekkor a szűrőkanállal kiszedjük és lecsepegtetjük. Egy tálban 2 evőkanál olajjal (zsírral, vajjal) összeforgatjuk.
További képeket a Facebookon a Nokedli (galuska) albumban találsz.