Emőke fejéből pattant ki a recept és osztotta meg a nagyérdeművel, így nem volt kérdés, hogy kipróbáljam, mit is mutat az Eszterházy torta íze bonbon formájában. Az eredmény nálunk megosztó volt: Nekem, Petrának és apának baromira ízlett, anyukámnak annyira nem, hugom kiköpte. (Az érdekesség, hogy apa nem szereti a diósakat, míg anyumék igen, de itt fordult a kocka.)
Fittyet hányva a finnyásokra bepusziltuk az összeset!
Megosztom veletek a receptet, bár Emőkénél is rátaláltok az eredeti verzióra, tessék benézni hozzá és a műhelyébe, mert ott aztán készülnek finomságok!
Hozzávalók (27 db):
14×14 cm-es sütőkeret használatával vagy mint én egy püspökkenyér formával 🙂
Diókrém:
15 dkg dió
3 ek kristálycukor
3 ek tejszín (20 %)
fél tk vaj
Fehér csokoládé krém (ganache):
40 g tejszín (20 %)
15 dkg fehér csokoládé
fél rúd vanília kikapart magjai
1 tk konyak (vagy rum)
Bevonáshoz:
20 dkg fehér csokoládé
Díszítéshez:
3-5 dkg étcsokoládé
- Egy teflon serpenyőben pirítsuk át a megtört dióbelet, távolítsuk el a héját, majd daráljuk le. (Nem bírtam kivárni, hogy lepucolgassam, én ledaráltam úgy ahogy volt, ezért lett barnább a dió töltelékem.)
- A ledarált diót tegyük vissza a serpenyőbe és a cukorral együtt pár percig pirítsuk. Ennyi idő alatt a cukor megolvad és nem fog ropogni a fogunk alatt. (Én ezt sem bírtam kivágni, plusz az egyetlen serpenyőmben minden leég, így nekem maradtak a cukor darabok pár perc után is, de én kifejezetten élveztem, hogy kissé ropog, mikor eszem!)
- Adjuk hozzá a tejszínt, végül a vajat. Keverjük jól össze.
- Az így elkészült masszát tegyük egy 14×14 cm-es sütőkeretbe, vagy ehhez hasonló tálkába (mint nálam a püspökkenyér forma – sütőpapírral kibélelve pont ideális ehhez a mennyiséghez) és oszlassuk el egyenletesen. A felesleges zsíradékot egy papírtörlővel itassuk fel.
- Készítsük el a fehércsokoládés krémet. A tejszínt épp csak forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a csokoládét és keverjük el. (Ha nem olvadna fel azonnal, egy picit visszatehetjük melegedni). Adjuk hozzá a vanílía rúd kikapart magjait és a konyakot. Öntsük az egészet a dióréteg tetejére. Amint kihült, tegyük a hűtőbe 1 éjszakára. (hát ezt nagyon nehezen vártam ki!)
- Egy éles késsel vágjuk körbe a keretet (vagy szimplán csak emeljük ki a sütőpapírral együtt). A felesleges zsíradékot ismét itassuk fel egy papírtörlővel.
- Vágjuk 3x7db vagy 21 vagy 27 egyenlő nagyságú téglatestre.
- Vízgőz fölött olvasszunk fel 20 dkg fehér csokoládét. Mártóvilla segítségével mártogassuk meg egyenként a szeleteket és hagyjuk lecsöpögni gitter/áthúzó rácson vagy sütőpapíron a felesleges csokoládét, majd dermedésig tegyük hűtőbe.
- Olvasszunk fel az étcsokoládét, tegyük egy zacskóba, vágjuk ki az egyik sarkát és csíkozzuk be a már megdermedt bonbont/pralinét, lehetőleg “Eszterházy formájúra” (Hosszában becsíkozzuk a bonbonok tetejét, majd fogpiszkáló segítségével bizonyos távolságokban felülről lefelé belehúzgálunk. Ha kisé melegen tesszük rá a csokit, akkor kicsit megolvasztja a bevonatot és így könnyebben húzhatjuk a fogpiszkálót.). Tegyük vissza a hűtőbe és amint megdermedt fogyaszthatjuk.