MEGGYSZÖRP és MEGGYDZSEM egy füst alatt:

  • 3 kg meggy
  • 3 kg cukor
  • 15 g citromsav
  • 1 l víz
  1. Kimagozzuk a meggyet miután megmostuk, persze a szárát is eltávolítjuk, majd a húsát összezúzzuk.
  2. A vízben feloldunk citromsavat és hozzáöntjük a meggyhez.
  3. 2 napig hagyjuk szobahőmérsékleten állni, majd a levet leszűrjük, a húsát is kinyomkodjuk még, majd félretesszük.
  4. A meggyléhez adjuk a cukrot és állandó kevergetés mellett 10 percig főzzük.
  5. Még forrón üvegekbe töltjük és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.
  6. Nem kell tartósítószert használni!
  7. A megmaradt húst lábasba rakjuk, megszórjuk cukorral – kb. 1 l húshoz 1 kg cukor+1 tk citromsav alapon.
  8. Alaposan összefőzzük, majd üvegekbe rakjuk, dunsztoljuk.

Ezt a receptet végül nem csináltuk meg, mert szörp nem lett, csak befőtt, de jónak tűnt, ezért osztom meg itt is.

Ezekből a csodás meggyecskékből lett az én befőttem. 🙂
Ahogy én csináltam:

  1. Jó alaposan megmostam a gyümölcsöket (anyukámmal), aztán kimagoztuk őket.
  2. A magjuktól megszabadított gyümölcsöket aztán tiszta befőttes üvegekbe töltöttem jó szorosan megtömve egészen peremig.
  3. Majd a legnagyobb üveget így megtöltöttem vízzel – az volt az etalon-, majd azt a vízmennyiséget annyiszor vettem, ahány üvegem volt. Hideg vízzel dolgozunk.
  4. Majd ebbe a vízbe üvegenként 6 kanál cukrot kevertünk el alaposan. (50 kanál kb. 1 kg cukor)
  5. Ezzel öntöttük le a meggyeket úgy, hogy az üveg csurig legyen. Tetejükre szórtunk egy kevés szalicilt, majd a 2 réteg celofán közé is, amire aztán jött a tető és így mentek bele a lábasba, amennyi belefért.
  6. A lábast addig töltöttük vízzel, míg a legkissebb üveg tetejéig fel nem ért, aztán elkezdtük forralni. AMikor a gyümiknél már gyöngyözik az üveg belseje, akkor lehet őket kivenni és száraz dunsztba rakni és ott hagyni kihűlni.


Mondjuk a második kör befőttet a lábasba körbe csavarva hagytam kihűlni, annak se lett baja, úgyhogy…
17 üveg meggybefőttem lett, ami úgyis gyorsan elfogy majd.
Lett mondjuk egy kancsó meggylé is, ami az üvegek gyümihússal megtöltése után maradt a tálakban, az leszűrve és hűtve el is fogyott.


Megjegyzés:

  • Ha barackkal, vagy körtével dolgozunk, akkor félérett gyümölcsöket tegyünk el befőttnek.
  • Megpucoljuk, kivágjuk a magházat. A barackot félbe, a körtét negyedekben vagy kisebb darabokra vágva rakjuk el.
  • Ezeknél hogy ne barnuljanak meg, míg feldolgozzuk az összeset, citromsavas vízbe tesszük a már feldarabolt gyümiket, az kissé meggátolja a barnulást. (1 tál víz+1 tál citromsav)

DUNSZT:
Száraz dunszt, amikor takarókkal, plédekkel, törölközőkkel, bármi meleg dologgal alaposan kibélelet ládába, szennyes tartóba vagy hasonló nagy dologba tesszük a meleg befőtteket, lekvárokat, alaposan bebugyoláljuk, de még üvegenként újságpapírba is csavarhatjuk őket, majd jól betakargatjuk az üvegeket.
Addig hagyjuk dunsztba őket, míg teljesen ki nem hűlnek!!!
Száraz dunsztnak megfelel egy hűtőláda is, bár én a takargatás híve vagyok.
A lényeg, hogy minél hosszabb idő alatt hűljenek ki az üvegek, ezért kell jól betakargatni. 1-2-3 nap. 🙂
Van nedves dunszt is, bár ezt most gyakorlotam először: amikor a lábas forró vízben hagyod az üvegeket kihűlni úgy, hogy azért körbetakarod (felül) pléddel, ezzel-azzal.

Ezek is tetszeni fognak