Bár már többször elkészítettem és a blogon is már kétszer fent van, azért úgy gondoltam ez a verseny megérdemli, hogy ismét elkészítsem, ne pedig már megjelent képekkel nevezzek.
Ez a máktorta most a Rosalia receptparádéra készült. Tegnap előtt jelentettem meg egy másik bejegyzést, aminek a főszereplője egy rozé zselés bonbon volt, abban ugye felhasználtam a rosét, ez pedig egyfajta borfalatként funkcionál.
A borom ismét a BB Merlot Rosé 2010.
(Bár úgy tudom a Rosékat palackozásuk után egy éven belül a legjobb fogyasztani…azért még így 2012-ben sem panaszkodhat!:))
Mivel alapvetően az eper és a málna dominál – és a kettő közül ha választanom kell az epret választom-, ezért ismét az eperhez nyúltam.
A borfalatom/desszertem: Csokoládés máktorta házi vanília fagyival és eperpürével, illetve meggyszósszal
a rend kedvéért. 🙂
1/2 tábla étcsoki
3/4 bögre cukor
1/2 bögre darált mák
5 tojás
17 dkg vaj
1/3 bögre liszt
1/2 kiskanál szódabikarbóna
kevés víz
cukor, őrölt szegfűszeg és fahéj ízlés szerint
Majd lehúzzuk a gázról és ha kihűlt egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáit, a szódabikarbónát, lisztet és mákot.
A tojásfehérjéket habbá verjük, 1/3-át a masszához keverjük, hogy fellazítsa, majd óvatosan hozzá a többi.
Megvárjuk míg kicsit besűrűsödik és lehúzzuk a gázról.
kb. 20-22 dkg eper megtisztítva
méz ízlés szerint (jelen esetben pitypang méz/zselé)
2 tk. frissen facsart citromlé
2 tk. 2:1-es dzsemfix
Az így kapott pürét a mézzel és a citromlével kis lángon kb. a felére beforraljuk. Néha keverjük rá, mert odakaphat.
Mielőtt elzárjuk keverjük bele a dzsemfixet, forraljuk még egy picit, majd zárjuk el a gázt.
Hagyjuk kihűlni.
Házi vanília fagyi:
Nem akartam elhinni, hogy csak olyan vanília fagyi receptekkel hoz össze a sors, ahol a fagyigép is a hozzávalók közé tartozik. Mikor már épp kezdtem feladni Andi barátnőm adta a linket, ahol megtaláltam ezt a csodát.
Ez tökéletes! 🙂
A cukrot és a tojások sárgáját jól kikeverjük.
Egy nagyobb tálba tesszük és úgy be a fagyasztóba. Legalább 3-4 alkalommal kb. fél óránként jól keverjük át, majd hagyjuk rendesen megfagyni.
Tálalás:
A tortából akár formákat is kivághatunk sütemény kiszúróval, akár tortaszeleteket, akár kis tortaformákban is süthetünk egy személyes tortácskákat.
Egy tányérra tesszük a tortát, rá vagy mellé tesszük a fagyi gombócokat és meglocsoljuk eperpürével vagy meggyszósszal.
Kínálhatunk mellé friss gyümölcsöt is.
Meggyszósszal így mutat! Ez mindent visz! Így tökéletes az összhang!!!
Csokis máktortám ITT és ITT is.
A fagyiért köszönet Max-nak! Isteni!!!!!