Komolyan mondom…..elképesztő! Fél óra alatt cakklipakk készítesz vajat és kenyeret is a reggelihez. Nincs dagasztás, kelesztés, stb. keverés-kavarás és készen is vagyunk!
Kezdjük ott, hogy előmelegítjük a sütőt – benne egy tepsivel – 240 fokra!
Amíg az melegszik, addig elkészítjük a vajat.
Házi vajacska:
2 zacskó (ZACSKÓ! Nálam Milli márkájú 250 ml-es) habtejszínt beleöntünk a keverőtálunkba, majd keverjük és keverjük.
10 perc után a vajunk kicsapódik és a habverő fejben összegyűlik.
Ekkor állítsuk le a gépet és a vajat bányásszuk ki a fejből.
Egy kis tálba tegyünk hideg vizet, abba tegyük a vajat.
A felesleges írót itt kinyomkodjuk még a vajból a két kezünk közt préselve kissé.
Megformázzuk és tehetjük is a vajtartóba.
Kenyérke:
30 dkg teljes kiőrlésű tönköly búza lisztet egy tálba öntünk (bármilyen teljes kiőrlésű megfelel). Jó nagy csipet sót adunk hozzá és 10 gramm sütőporral elkeverjük.
A tejszínből a vaj után visszamaradt íróval készítjük a kenyeret.
Pontosan 230 ml-t (230 grammnak felel meg) teszünk a liszthez és összekeverjük simán a tésztát. Kissé nyúlós lesz, tökéletes. Pikk-pakk megvan.
Lisztezett felületen kissé összehajtogatjuk, nem kell dagasztani, semmit, csak formázzuk cipónak. Én behajtogattam a széleket, kerekítettem, megfordítottam és kész.
A 240 fokra előmelegített sütőlapra tesszük, közepébe keresztet nyomunk és 15 perc alatt készre sütjük.
Miután kihűlt fogyaszthatjuk a finom, friss házi vajunkkal.
Nagyon finom! Próbáljátok ki feltétlenül! Fél óra, nem több és kész az egészséges reggeli!
Tény, hogy nem olcsó. Vagyis a tönköly búza lisztet vettem 650 ft-ért (1 kg-t), a tejszínből pedig 250 ml volt 260 ft körüli áron. Na, abból kettő kellett… Szóval végső soron lett egy fél kiló kenyérkém, 160 gramm vajam. De viszont cserébe nagyon finom és gyors!
Forrás: Life Network – Sütünk Tesó!
További képeket (az elkészítés menetéről is) a Facebookon a Reggeli fél óra alatt albumban találsz.