Ha még ettetek finomat…. még aznap elfogyott az összes.

14 darabhoz:
160 gr cukor
1 mk melasz (opcionális) – ha barna cukrot használnál kristálycukor helyett, akkor melaszt már ne tegyél bele. 🙂
1 cs vaníliás cukor
200 gr liszt
130 gr puha vaj
1 tojás
1 tk szódabikarbóna
1 tk fahéj

Töltelékhez:
3 db alma
20 gr vaj
2 ek cukor
1 tk kukoricakeményítő + 3 ek víz (De csak ha az almák egy részét nem főzitek pépesre.)

Karamellszószhoz:
2 ek cukor
kb. 1 dl 30 %-os habtejszín
5 gr vaj

A tésztával kezdünk.
A puha vajat kihabosítjuk a cukrokkal, majd hozzáadjuk a tojást és a száraz hozzávalókat.
Egy puha tésztát kapunk, amit tegyünkfél-1 órára a fagyasztóba, hogy egy könnyen gyúrható masszát kapjunk.

Amíg a tészta dermed, addig elkészítjük az almatölteléket.
Én a megpucolt, apróra vágott almák 2/3-át, vagyis 3-ból két almát az olvasztott vajon szinte pépesre pároltam, majd hozzáadtam a maradék kockázott almát, megszórtam a cukorral és fahéjjal, kissé összeforgattam, hagytam, hogy picit puhuljanak a kockák is, majd elzártam és hagytam kihűlni.

Amennyiben nem szeretnétek almapürét hanem csak kis almakockákat szeretnétek a sütin, akkor almától függően pároljátok addig, míg elkezd puhulni. Figyeljetek oda, mert ennek ideje függ az alma fajtájától és attól is mennyire kicsire kockáztátok. Tulajdonképpen akárhogyis, pár percről beszélünk csupán.
Tehát amikor már elkezdenek puhulni a kockák, akkor a vízben elkevert keményítőt ráöntjük, elkeverjük, pár pillanatig még hagyjuk rottyanni, majd elzárjuk és hagyjuk hűlni.

A karamell szószhoz a cukrot alacsony lángon egy lábasban megkaramellizáljuk, majd óvatosan hozzáöntjük a tejszínt.
Folyamatosan keverve felolvasztjuk a megdermedt darabokat (ha előtte a tejszínt megmelegíted nem fogja összekapni a karamellt annyira), majd beledobunk és elkeverünk egy picike vajat és kész is. Hagyjuk kicsit hűlni, hogy habzsákba tudjuk tölteni.

A tésztánk ne faggyon meg, csak legyen formázható.
Igyekezzünk nagyjából egyforma golyókat sodorni belőle, szám szerint 14-et. De ha kisebbeket készítetek és többet az sem baj. A 14 golyócska nekem egyenként kb. 8 cm átmérőjű sütiket eredményezett.
Sütőpapírral bélelt tepsire egymástól kellő távolságra rakosgassuk őket, hiszen ezek bőven fognak terülni sütés közben!
Mehetnek is a 170 fokra előmelegített sütőbe kb. 14 percre.
A sütés végén a kekszek széle már kemény és kapott némi színt, a közepe lágynak tűnhet és az is, de nem baj, vegyétek ki és mindegyik kesz közepét egy fagyikanállal vagy egy kerek mérőkanálkával mélyítsétek be. Legyen egy kis bölcső a tölteléknek.

A kekszeket nem mozgatva pakoljuk bele elosztva a tölteléket, jól púpozzuk meg, ne sajnáljuk.
A karamell szószhoz a cukrot alacsony lángon egy lábasban megkaramellizáljuk, majd óvatosan hozzáöntjük a tejszínt.
Folyamatosan keverve felolvasztjuk a megdermedt darabokat (ha előtte a tejszínt megmelegíted nem fogja összekapni a karamellt annyira), majd beledobunk és elkeverünk egy picike vajat és kész is.

A kész kekszek tetejét habzsákból karamellával csíkozzuk és már fogyaszthatjuk is.

Nagyon nagyon nagyon finom! Nyugodtan fogyasztható karamell nélkül is, de úgy lesz luxi ha nem spóroljátok le! 🙂