A férjem egyik születésnapjára kerestem különlegesebb tortát és így esett a választásom erre a mézes finomságra.

És bár elsőre furának tűnhet a tejföl, mint krém összetevő egy tortában – nem ördögtől való ötlet, hiszen meglepően sok sütemény krémjében megtalálható fő összetevőként.

20 cm az átmérőjű tortához:
20 dkg méz
20 dkg vaj
57 dkg finomliszt
10 dkg cukor
1 tojás + 1 sárgája
10 g szódabikarbóna

Krém:
60 dkg 20%-os tejföl
3 dl habtejszín
15 dkg porcukor

A cukrot, mézet és vajat egy nagyobb lábasban összemelegítjük.
Amikor forr, belekeverjük a szódabikarbónát.
Hagyjuk a lábasban hűlni, majd átönthetjük abba a tálba, amiben tovább fogunk dolgozni vele.
Mehetnek bele a tojások, majd adagonként a liszt.
Keverjük csomómentesre, majd gyúrjuk kezelhetőre.

A tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, ezekt fogjuk egyenként enyhén lisztezett felületen nagyjából kör alakúra nyújtani.

Érdemes a 20 centis tortakarikánkat használni mércének. Nyugodtan nyújtsd nagyobbra picivel a tésztát, hiszen majd kisütés után frissen fogjuk „kiszúrni” a 20 centis köröket és a leeső tésztából morzsaköntöst fogunk készíteni, úgyhogy nem kell túl precízen kör alakúra nyújtani. 🙂

Picit szurkáljátok meg villával, hogy ne puklisodjon fel.
180 fokon laponként kb 6-7 perc alatt megsütjük őket.
Ahogy megsült az egyik szúrjuk ki a 20 centis kört belőle a formánk segítségével. Így lesz 10 darab teljesen egyforma kör alakú lapunk. 🙂

A tejfölbe tesszük a cukrot és a tejszínt, habosítsuk ki. (Figyelj, kissé folyós lesz!)
Egy tortakartonra vagy tálcára (amin szeretnétek majd szervírozni a tortát) tegyétek az elsőkisült lapot. Helyezzétek köré a tortakarikát, majd kenjétek meg krémmel.

Én a krémet le szoktam mérni, elosztom annyi felé, ahány rétegre szükségem van és grammra pontosan annyival rétegezem a süteményt, hogy szép egységes legyen.

Felváltva rétegezzétek a tortát: lap, krém, lap, krém, majd a tetejét krémmel zárjátok.
Hűtőben hagyjuk összeérni, megpuhulni az egészet, majd másnap egy éles késsel lazítsátok el a tortakarikát a süteménytől.
A leesett széleket egy aprítógépben daráljátok morzsára, majd ezzel „panírozzátok” a tortát körbe.

Én csokoládét temperáltam díszítésnek és buborékpóliára kenve hagytam megdermedni, majd onnan leválasztva, összetörve, azzal dekoráltam a tortát.

Ha kissé csapongtam a leírás alatt, esetlegesen elütést vesztek észre – nézzétek el kérlek, siettem, hogy mielőbb megoszthassam veletek a receptet. 🙂
Jó sütögetést kívánok!

Forrás Bebepiskóta.