Idén Olaszországban nyaraltunk, 20 év után végre ismételten! Jó érzés volt visszatérni, viszont sajnos ezidő alatt nagyon sokat változott az ország és bár a bája megmaradt, sajnos nem adta már azt az érzést, amire emlékeztem és amire azóta is vágytam.
VISZONT! Most a barátainkkal voltunk és minden reggel és este nagy közös kajálásokat tartottunk. Többek közt természetesen focacciát fogyasztottunk általában reggelente. Ezt a példányt jóval régebben készítettem, viszont a minap eszembe jutott, hogy ismét készíteni szeretnék, így előkotortam a receptet és gondoltam ha már egyszer megtaláltam, megosztom veletek is! 🙂

Hozzávalók

450 ml langyos víz
10 gr száraz élesztő
2 ek olívaolaj
1,5 tk só
500 gr 00-ás liszt

Tetejére:
aszalt paradicsom
olívabogyó
rozmaring
olívaolaj

Egy jénaira lesz csupán szükségünk

Ugyanis abban fogjuk összedolgozni a tésztát.
A tészta hozzávalóit a tálban csak annyira keverjük össze, hogy felvegye a vizet.
Ragacsos lesz, de úgy lesz jó.
Takarjuk le és hagyjuk 10 percet pihenni.

Ezután az egyik oldalán alá nyúlunk a tésztának, finoman felhúzzuk és középre hajtjuk. Ezt a hajtást megcsináljuk az összes oldalon körben.

Olívaolajjal megspricceljük, majd ismét pihentetjük 10 percet és ismét hajtogatjuk.
Folpackkal letakarva éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap sütés előtt hagyjuk a pulton 1-2 órán át.

Miután aklimatizálódott a tészta

meglocsoljuk olívaolajjal, az ujjainkkal benyomkodva eligazgatjuk a tésztát a tálban. Nyugodtan nyomjuk bele az ujjainkat a tésztába.
Meghintjük sóval, szórunk rá ízlés szerint aprított olajbogyót, aszalt paradicsomot, amit szeretnénk, majd 220 fokra előmelegített sütőben sütjük 10 percen át.
Végén meglocsolhatjuk fokhagymás olajjal és süssük még 5 percig.

Puha, ízes finomság, amit magában is fogyaszthatsz vagy egy fennséges reggeli péksüteményeként. 🙂

Amennyiben egyéb péksütemények is érdekelnek kattints IDE.

Jó étvágyat!