Ismét egy kiváló szendvics alapot hoztam nektek. Formáját tekintve különlegesebb is mintha sima zsemlébe pakolnál.
10 darabhoz
300 gr BL 55 liszt
250 gr BL 80 liszt (de akkor sincs semmi ha csak finomlisztet használsz)
4 gr szárított élesztő (vagy 14 gr friss)
12 gr só
12 gr cukor
20 gr vaj vagy margarin
100 gr joghurt
250 ml víz
1 tojás a kenéshez
olaj vagy olvasztott vaj a tésztalapok kenéséhez
szezámmag/lenmag opcionálisan

Uccu neki
A tésztához az élesztőt felfuttatjuk a vízben, majd az összes hozzávalóval a vaj kivételével sima tésztává dagasztjuk. A vajat a végén adjuk hozzá. Mostanában minden kelt tésztánál így járok el. (De akkor sincs semmi ha beledagasztod már az elején.)
Olajozott tálban hagyjuk kelni 45 percet – 1 órát.
10 darab egyforma gombócra osztjuk és feszes gombócokká virgoljuk őket. Hagyjuk lefedve 15 percet pihenni, hogy könnyebben lehessen vele dolgozni a továbbiakban.
Enyhén olajozzuk be a munkafelületet, majd egyesével nyújtsuk kör alakúra. Kb 24 cm átmérőjűre.
Picit olajozzuk meg a tetejét vagy olvasztott vajjal kenjük át (ez fog abban segíteni, hogy sütés közben a tészta ne ragadjon össze és szépen kialakuljanak a zsebek).
Hajtsuk félbe, majd ismét félbe és tegyük sütőpapírral fedett tepsire. Itt még egy fél órát hagyjuk kelni.
A sütőt 230 fokra melegítsük elő.
A fél óra letelte után felvert tojással kenjük meg őket, szórjuk ízlés szerint magvakkal, majd 210 fokon süssük 15-18 percen át.

Ahogy kihűltek már választhatjuk is szét a zsebeket és tölthetjük is ízlés szerint. Szerintem tök pofás szendvicsek lesznek belőlük!
Forrás: Gábor a házi pék