Amikor még Pesten dolgoztam az Aréna plázában elég sokszor ettünk Baklavát a szomszédos török étteremből. Azt rettentően édesnek találtam, azóta nem is bírnám megenni.

Ez a verzió annyira nem tocsog a sziruptól, de ha szeretnéd, nyugodtan locsold meg dupla mennyiséggel.

Hozzávalók egy kb 30*15-20 cm-es tepsihez:
12 db réteslap
300 g olvasztott vaj
150 g dió
150 g mák
120 g cukor
1 tk őrölt fahéj

A sziruphoz:
280 ml víz
250 g cukor
100 g méz
1 narancs leve

A díszítéshez:
dió és mák

A szirup a legfontosabb. Ehhez minden hozzávalót egy lábasba rakunk, felforraljuk és közepes lángon hagyjuk gyöngyözni kb 10 percig.

A szóráshoz a diót és a mákot fele-fele cukorral összekeverjük, a mákot esetlegesen át is darálhatjuk.

A réteslapokból hármat egymásra helyezünk úgy, hogy mindegyiket megkenjük olvasztott vajjal. A harmadik lapot is megkenjük kevés vajjal, megszórjuk a cukros keverékkel, majd félbevágjuk. A hosszabbik oldalánál fogva szorosan feltekerjük mindkét cukros réteslapot, kb 3 cm-es darabokra vágjuk és egy enyhén kivajazott tepsibe rakosgatjuk őket, viszonylag szorosan egymás mellé.

Addig folytatjuk, míg el nem fogy a réteslap.

Mikor tele lett a tepsi a kis baklava tekercsekkel, 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk őket kb 35-40 percre, majd még melegen lelocsoljuk a cukorsziruppal.

Díszítésnek a diós csíkot darált vagy durvára vágott dióval, a mákos tekercsek sávját pedig darált mákkal szórjuk.

Tipp:

Nagyon édes (bár szerintem közel nem annyira, mint az eredeti verziója), de annyira eteti magát… Különösen jó, hogy falatnyi kis tekercsekről van szó, így mikor elmész a tepsi mellett gyorsan csak bekapsz 1-1 darabot. 🙂

Jó étvágyat!