Régen a helyi cukiból nagyon szerettem ezt a süteményt. Picit több kakaóporral az igazi! 😉

Piskótához:
5 tojás
5 csapott evőkanál cukor
4 púpos evőkanál liszt
1 evőkanál kakaópor

Krémhez:
2 tk instant kávé
50 ml habtejszín (30%-os)
500 gr mascarpone
100-150 gr porcukor (ízlés szerint)
2 dl habtejszín (35%-os vagy végszükség esetén cukrászhab)

Továbbá:
kakaópor a szóráshoz

A piskótához egy lapos gáztepsi méretű tepsi alját sütőpapírral fedjük. A tojásokat a cukorral kézi robotgéppel legalább 10 percen át habosítjuk. Valóban jó habosnak kell lennie.

A lisztet a kakaóporral összeszitáljuk, majd egy spatula segítségével beleforgatjuk a tojáshabba.

A tepsire öntjük, amit aztán 180 fokra előmelegített sütőbe tolunk és 20-30 perc (sütő függő) alatt készre sütünk. Mivel vékony lap, figyeljünk, mert könnyen kiszárad, viszont ne nyitogassuk azért rá a sütő ajtaját.

A sütőből kivéve egy konyharuhára borítjuk, eltávolítjuk a sütőpapírt, majd a konyharuhával együtt feltekerjük és hagyjuk hűlni.

A krémhez a kis adag tejszínt megmelegítjük, majd feloldjuk benne az instant kávét.

A mascarponet a porcukorral és a már nem meleg kávés tejszínnel kikeverjük, majd beleöntjük a 2 dl tejszínt is és nem túl kemény habbá verjük.

A kihűlt piskótát kicsavarjuk, megkenjük egyenletesen (nem túl vastagon) a krémmel, majd vastagon szitálunk rá cukrozatlan kakaóport.

Feltekerjük és hűtőbe tesszük dermedni. Akár egy darab folpackba is csomagolhatjuk, hogy stabilabban tartsa a tekercset.

Másnap a hűtőből kivéve szeleteljük és a tetejét is cukrozatlan kakaóporral szórjuk.

Tipp:

Ízlés szerint kávésabbra is lehet készíteni.