Farsangi időszakban jönnek a szokásos fánkos posztok. De most nem ám a szalagos fánkok, neeeem, neeeeeem. 🙂 Most egy különlegesebb és színesebb verziót hoztam, amit tulajdonképpen tavaly készítettem, de mostanáig váratott magára a megosztása.
A Street Kitchen oldalán találkoztam ezzel a recepttel és bár többször is készítettem már eclair fánkot, annyira megtetszettek a színei, hogy azon nyomban elküldtem az én drága tesókámat Pesten matcha teát, kurkumát és céklaport venni, hogy elő tudjam állítani természetes módon ezeket a gyönyörű színes mázakat! 🙂
Bár azt mondtam már többször készítettem, most szembesültem azzal a ténnyel, hogy az oldalon még csak egy recept van fent, ami a:
Hozzávalók kb 12 darabhoz
Tésztához
120 gr liszt
100 gr vaj
100 ml víz
100 ml tej
1 ek cukor
1 tk só
kb. 3 db tojás (160 gr)
Töltelékhez
3 tojássárgája
100 gr cukor
300 ml tej (ebből 50 ml-rel a keményítőhöz)
30 gr kakaópor
20 gr keményítő
100 gr étcsokoládé
150 ml tejszín
Mázakhoz
1/2 tk matcha por/kurkuma/céklapor
30 gr porcukor (3x)
víz
így készül
Égetett tésztát készítünk: a vajat a tejjel, vízzel, sóval és cukorral felforraljuk.
Akkor lesz jó, amikor már folyamatosan bugyog. Ekkor hozzáadjuk az átszitált lisztet és addig keverjük, míg el nem válik az edény falától.
Áttesszük egy hideg tálba és hagyjuk hűlni. (Erre rásegíthetünk, ha robotgépben keverőszárral lassan keverjük a tésztát.)
Ahogy hűl, lassan, egyesével hozzáadjuk a tojásokat és addig keverjük, míg szép, egynemű tésztát kapunk.
Hagyjuk pihenni a tésztát nagyjából egy órát, majd csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsire kb 8 cm hosszú csíkokat nyomunk. (Hagyjunk köztük távolságot, mert az égetett tészta sütés közben megnő!)
190 fokra előmelegítjük a sütőt és a sütő aljába egy kis lábasba tegyünk 1-2 dl vizet.
(Ezáltal sütés közben gőz keletkezik, ami segít a tésztának megnőni. Kelt tésztáknál is nagyon hasznos!)
15 percig sütjük 190 fokon, majd 150 fokra mérsékeljük a hőt és újabb 15 percig sütjük.
Ezután lekapcsoljuk a sütőt, kitámasztjuk az ajtót és hagyjuk ott hűlni őket még 20 percen át.
Nekem ez szokott lenni a kritikus pont, amikor kiderül, hogy bár jónak tűnik, mégse sült át rendesen a fánkocska és összeesik MERT KIVESZEM A SÜTŐBŐL és nem hagyom benne. 🙁
Amikor a tésztán már nem látod a kis vajacskát sercegni sehol és a mélyedések sem világos színűek, akkor tuti átsült a tészta!
És a krém?
A keményítővel elkevert kakaóport feloldjuk kis tejben.
A tojássárgájákat egy lábasban kikeverjük a cukorral, majd felöntjük a maradék tejjel és feltesszük forrni.
Amikor felforrt elkeverjük benne a feldarabolt étcsokit.
Hozzáöntjük folyamatos keverés mellett a keményítős, kakaós tejet és folyamatosan kevergetve besűrítjük.
Ezután én át szoktam önteni egy hideg tálba, celofánnal lefedem és hagyom kihűlni.
Amikor kihűlt átkeverjük, majd a habbá vert tejszínt hozzáforgatjuk.
végül
A kihűlt fánkokat ketté vágjuk és egy díszítőcsővel ellátott habzsákból betöltjük a csokikrémmel.
Akár így is hagyhatnánk, vagy simán csak csokiba is márthatnánk a tetejüket, de jogosan vetődik fel a kérdés benned, hogy
És a máz?
Attól függően milyen színeket szeretnénk keverjük el a port a porcukorral és annyi vízzel, hogy sűrű, de kenhető masszát kapjunk. Egy teáskanál segítségével kenjük a fánkok tetejére és szórjuk meg ízlés szerint őket liofilizált gyümölcsökkel, krokanttal, aszalt gyümölcsökkel, díszíttőcukrokkal, reszelt csokival, amivel szeretnénk (vagy hagyjuk simán)!
Ne csak szemed lakjon jól! 🙂
Jó, elismerem, felülnézetből nem túl ütős a fotó, de ennyi év után sem tanultam meg normálisan fotózni – azt kell mondjam. :/ (És csak mellékesen mondom az a fehér reszelt izé nem sajt hanem fehércsoki! 😉 )
De nem is az a leglényegesebb, hanem hogy nagyon finom és szemet gyönyörködtető kis sütiket készíthetsz, akár az iskolai farsangra a gyerekeknek akár otthonra csak úgy. 🙂
Jó étvágyat!