Évek óta szemeztem ezzel a süteménnyel. Azért tartott ennyi ideig mire rávettem magam, hogy elkészítsem, mert tulajdonképpen én nem szeretem ezeket a fajta sütiket. De a férjem igen és hát….így 17 év után már egyre nehezebben állok neki megsütni valamit csak azért mert Ő szereti! 😀
Ez van! Tudjátok, a kapcsolatok hajnalán mindenki a másik kedvére akar tenni, kedveskedni szeretne, hogy a másik boldog legyen és még szerelmesebb. Igen! Idővel azért bedarálnak a hétköznapok és örülsz ha bármilyen kaját össze bírsz dobni – mert éppen annyi kedved/időd/energiád van – egy héten egyszer-kétszer, nemhogy még ilyen bonyolultnak hangzó süteményeket sütögessél, pláne a dolgos hétköznapokon csak azért mert Ő szereti! 😀
De nálunk is vannak kivételek
Most például egy hosszú, fárasztó egy év végére tett pontot azzal, hogy sikeres technikusi vizsgát tett kedden, szóval megérdemelte, hogy végre legyen a szája ízének még inkább megfelelő finomság! 🙂
Istenigazából szilvásmeggyesalmásbarackosmegmittuodménmégmilyen vegyes süteményre vágyott, de hát azért nem fogok neki egy komplett gyümölcssalátát torta formába vágni, úgyhogy előkaptam a rég pakolászott flódni receptet.
Sokkal könnyebben és gyorsabban elkészül, mit számítottam rá, igazából kezdőknek sem okoz problémát, bár elsőre rémisztő lehet a 4 (de igazából csak hárommal kell foglalkozni) különböző töltelék és a gyúrt élesztős tészta kidolgozása.
No para! Próbáljátok ki, mert állítólag finom! 😀
Hozzávalók
-
Tésztához: (22 cm-es tortaformához)
-
25 dkg finomliszt
-
12,5 dkg vaj
-
13 g porcukor
-
2 g só
-
1 dl tej
-
2 db tojássárgája
-
5 g friss élesztő
-
Máktöltelékhez:17,5 dkg darált mák12,5 dkg cukor
-
15 g akácméz
-
10 g mazsola
-
10 g darált keksz
-
125 ml víz
-
1 citrom reszelt héja
-
vaníliás cukor
-
A diótöltelékhez:
-
17 dkg darált dió
-
12,5 dkg cukor
-
30 g darált keksz
-
13 g akácméz
-
15 g mazsola
-
125 ml víz
-
1 citrom reszelt héja
-
1 narancs reszelt héja
-
vaníliás cukor
-
Az almatöltelékhez:
-
37,5 dkg hámozott, reszelt alma
-
30 g mazsola
-
22 g darált dió
-
22 g darált keksz
-
csipet őrölt fahéj
-
A szilvatöltelékhez:
-
55 dkg keményre főzött szilvalekvár (nekem 150 gramm ebből friss, darabolt szilva volt)
-
-
-
-
Így készül
A sütőt melegítsük elő 170 fokra. - A tésztához az összes összetevőt egymásra mérjük, majd egyneműre gyúrjuk.
Az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval!
- Ha ez megvan, csomagoljuk be folpackba és tegyük hűtőbe kicsit.
- A máktöltelékkel következik. (Ugyanígy megy a diós töltelék elkészítése is.)
A cukrot, mézet és a vizet egy lábasban felforraljuk. A többi hozzávalót keverjük össze egy tálban, majd a felforrt sziruppal forrázzuk le és keverjük simára.
Az almatöltelék következik. A hámozott, reszelt almát egy tálba tesszük, rámérjük az összes többi összetevőt, és finoman elkeverjük.
-
Miután az összes töltelék készen van, elővesszük a tésztát, és öt egyenlő részre osztjuk. Mind az öt részt 22 cm átmérőjű kör alakra nyújtjuk. A kinyújtott lapokat villával megszurkáljuk (hupsz, ezt én elfelejtettem! :D), és hármat kisütünk belőlük laponként kb 10-12 perc alatt.
Ezután az egyik nyersen hagyott lapot a tortakarika aljába fektetjük, azon pedig egyenletesen eloszlatjuk a máktölteléket.
Erre ráhelyezzük az egyik kisült lapot, lenyomkodjuk, majd ezen a diótölteléket oszlatjuk el.
Ismét rátesszük egyet a kisült lapok közül, lenyomkodjuk, és rárétegezzük a szilvalekvárt.
Rátesszük a lekvárra az utolsó kisült lapot, ezt is lenyomkodjuk és azon az almatölteléket oszlatjuk el.
Végül
rátesszük a legtetejére az utolsó nyersen hagyott lapot, picit nagyobbra hagytam mint maga a torta átmérője, mert picit sülés közben összeugrik a tészta. Pont frankó méretre ugrott össze! 😉 Egy hurkapálcával teljesen tepsiig több helyen átszúrtam a tortát, majd 170 fokon kb 50 perc alatt átsütöttem.
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kiszabadítjuk a karikából és szeletelhetjük is.
Nekem nem tetszett, hogy a teteje olyan csupasz így megkentem szilvalekvárral és megszórtam darált keksszel. Utólag gondolkodva darált dióval azért nyilván jobb lett volna! 😀
Maga a szilvalekvár sajnos nem a legkeményebb volt, de szerencsére nem is híg. Viszont szeleteléskor akármennyire próbáltam óvatosan kinyomódott a csudiba…nade majd 10 év múlva, amikor megsütöm újra lecserélem majd ezeket a fotókat egy kulturáltabbra. 😀
Mindattól függetlenül az utolsó morzsáig elfogyott a sütemény és pedig eléggé laktató-mondják…szóval annyira nem lehet rossz!? Még meg is kóstoltam volna lehet csak eszembe jutott, hogy a nagy felbuzdulásomban, hogy úgysem eszek belőle, legyen apának karácsony beletettem majd’ minden rétegbe a mazsolát is….és hát számomra annál rosszabb, minthogy ráharapok egy ilyen kis …….vááááááá…na mindegy, szóval nincsen annál rosszabb! 😀
Készítsétek el, aztán számoljatok be róla a blog facebook oldalán! 🙂