Annak idején, mikor elkezdtem sütögetni elkészítettem ezt a süteményt.
Biztosan finom volt, mert elfogyott, bár én nem ettem belőle, de ahogy kinézett……
Nos, ez sem a legszebb, legfotogénebb, de azt kell mondjam már klasszisokkal jobban néz ki mint előző társa. 😀
Ám ha elvonatkoztatunk ettől az egésztől azért azt kell mondjam ez egy borzalmasan egyszerű és finom sütemény – már annak, aki szereti a meggyeset. 😀Én egy kb. 20×20 cm-es formában készítettem.
A tésztához:
160 g puha vaj
200 g cukor
csipet só
4 legalább M-es tojás
100 g natúr joghurt
350 g liszt
1 csomag (12 g) sütőpor
1 teáskanál vaníliakivonat
100 ml tej (2×50 ml)
1 púpozott evőkanál (15 g) holland kakaópor
kb. 350 g meggy (magozott súly)
Pudingos krémhez:
6 dl tej
2 csomag pudingpor
50 g kristálycukor
100 g porcukor
100 g puha vaj
A tetejére:
200 g csokoládé
kevés olaj
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A puha vajat a cukrokkal és egy pici sóval kihabosítjuk, majd beleütjük a tojásokat is és együtt tovább keverjük.
Hozzáadjuk a joghurtot és a tej felét, a lisztet és a sütőport, valamint a vaníliakivonatot.
A sűrű tésztamassza kb. kétharmadát kisebb, sütőpapíros tepsibe simítjuk, a maradékba belekeverjük a kakaót és a tej másik felét is.
A kakaós masszát a világosra simítjuk és sűrűn kirakosgatjuk a tetejét magozott meggyel.
Az előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt sütjük készre (tűpróbáig) – kb. a sütési idő felénél kicsit mérsékeljük a hőt, mert picit gyorsabban sülhet a teteje, mint szerettem volna, de ez sütőtől függ.
Pár percig hagyjuk a tepsiben, majd a papírral együtt húzzuk át egy rácsra és azon hagyjuk kihűlni.
Amíg a tészta sül, elkészítjük a pudingot, majd egy folpackkal lefedjük és hagyjuk kihűlni.
A kihűlt pudinghoz adjuk a porcukrot és a puha vajat, majd gépi habverővel kihabosítjuk. A pudingos krémet egyenletesen elsimítjuk a tésztán és hűtőbe tesszük.
A tetejére a csokoládét megolvasztjuk, pici olajjal elkeverjük és rásimítjuk a pudingos rétegre. Behűtjük, végül tetszőleges szeletekre vágva kínáljuk.