Közeledett az anyák napja és mivel találtam ezt a tortát a neten, gondoltam tökéletes ajándék lesz anyukámnak. Nagyon szeretem az ilyen jellegű tortákat. Először nem tűnik macerásnak, második ránézésre sem az, viszont nagyon jól el tud vele szaladni az idő és közben pedig csak egy csöpp tortát kapsz végeredményként.
Hozzávalók egy 16 cm átmérőjű, 6 szeletes tortához:
100 gr zabkeksz
50 gr vaj
200 gr (fagyasztott) áfonya
200 ml tejszín
7 lap zselatin
2+3 ek cukor
2 ek citromlé
250 gr mascarpone
100 gr görög joghurt
Díszítés: friss áfonya szemek
A kekszet felaprítjuk, az olvasztott vajjal összekeverjük, majd a forma aljába nyomkodjuk egyenletesen és hűtőbe tesszük.
Az áfonyát 2 evőkanál cukorral megszórjuk, majd mikróban felolvasztjuk/összemelegítjük.
2 lapzselatint hideg vízbe áztatunk 5 percig, majd kinyomjuk belőle a vizet óvatosan és a meleg áfonyához keverjük.
A mascarponét a maradék cukorral kikeverjük, belekeverjük a joghurtot, citromlevet.
Felmelegítjük (nem forraljuk) a tejszínt, majd a maradék 5 lap előre beáztatott, majd kinyomott zselatint elkeverjük benne.
A zselatinos tejszínt a joghurtos alaphoz keverjük.
3 nagyjából egyenlő részre osztjuk a krémet.
Az egyik, legsötétebb részhez több áfonyát teszünk, a másodikhoz már inkább csak az áfonya levéből keveset, a harmadikat fehéren hagyjuk.
Amikor szépnek találjuk a színárnyalatokat, a legsötétebbet a kekszes alapra öntjük és hűtőbe tesszük 15-30 percre, míg megszilárdul.
Erre megy a halványabbik szín, ismét hűtés és végül a fehér.
Amikor az egész megszilárdult, egy késsel körbe vágjuk a formát és leemeljük a tortáról.
Friss áfonyával díszítjük.
Csak és kizárólag legalább 30% zsírtartalmú valódi tejszínnel dolgozzunk! Semmiképpen ne növényivel.
Nem csak guszta, finom is. Anyunak is nagyon tetszett.
Készült egy málnás verziója is, amit a Küldd el a recepted magazin júniusi számában láthattok majd.
Jó étvágyat hozzá!