A látványa is hizlal.
Eredetileg ez egy olyan torta, amit a vaj imádóknak találtak fel, de némi átformálással ezen lehet javítani. 🙂
A mogyorókrém jelen esetben nem a jól “megszokott” nutellát jelenti, hanem valódi mogyorót tartalmazó krémet takar, de én mondom finom!
Érdemes vanília pudinggal és török mogyoróval dolgozni, akkor lesz igazán finom, de működik tejszínes pudinggal és földimogyoróval is. Ez most az utóbbiból áll, viszont határozottan finomabb (nekünk) vaníliásan és török mogyival. 🙂Egy 16 szeletes tortához:
Piskótához:
6 tojás
30 dkg cukor
1 cs sütőpor
1 dkg fahéjas porcukor
10 dkg durvára darált dió
20 dkg liszt
1/2 dl napraforgó olaj
Krémhez:
7 dkg tejszín ízű (főzős) puding (én vaníliással csinálom)
4,5 dl tej
25 dkg vaj
15-20 dkg porcukor
15 dkg darált mogyoró (török)
A felütött tojásokat kikeverjük 15 dkg cukorral, majd hozzáadjuk a sütőporral, a fahéjas cukorral és a dióval elkevert lisztet, végül az olajat.
22 cm-es formába töltjük,aminek az alját sütőpapírral kibéleltünk és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük kb. 40-45 perc alatt.
A pudingport kevés tejjel csomómentesre keverjük, a maradék tejet felforraljuk 10 dkg cukorral, hozzáadjuk a pudingpor és állandó keverés mellett besűrítjük. Ha kész, folpackkal letakarva hűlni hagyjuk.
A mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk.
1 ek vízben elkeverünk cukrot. Nem kell sok, pár evőkanálnyi.
Megkaramellizáljuk és belekeverjük a pirított mogyorót.
Ezt kanalanként a pudingba tesszük, és krémesre keverjük, majd a vajjal kikevert porcukorral is összekeverjük a pudingos alapot.
A kihűlt tortalapokat 3 felé vágjuk, vastagon megkenjük krémmel kívülről is.
Tejszínhabbal és karamellel díszítjük és ha van aprított mogyorónk még, akkor az oldalát azzal be is panírozhatjuk. 🙂
A karamell kupolát így készítettem:
Egy müzlis tálat vagy bármit, aminek a formája számunkra tetszetős kívülről befedünk alufóliával.
Bekenjük vékonyan étolajjal és cukrot karamellizálunk.
Amikor megolvadt és szép borostyán színű a karamell, akkor egy kanál segítségével csíkokat csorgatunk a tálra. Keresztbe-kasul.
A lényeg, hogy nagyon vékony, független darabok ne legyenek, minél több ponton érintkezzenek a csíkok, ekkor nehezebben fog törni a karamell.
Amikor kihűlt és megdermedt, óvatosan kicsomagoljuk a tálat, majd lefejtjük a karamellről az alufóliát és a torta közepére ültetjük.