A kertünkben van két sárgabarack fa. Egymás után teremnek. Egyik facebookos sütis csoportban tették fel ezt a receptet pár hete és amint eszembe jutott valamelyik nap már mentem is szedni a barackot hozzá.Nekem frankón megnőtt a tészta, így van pár észrevételem. 26 cm-es forma helyett 28 cm-es formában készítsétek, Jó érett barackokat használjatok, had pépesedjenek sütés közben. Nem baj, ha több, mint egy kiló barackot belenegyedeltek, ez a 80 dkg nekem elveszett a sütiben. Ha nem annyira édes a barackotok, porcukorral is szórjátok meg a darán felül, bár savanykásabban sem rossz. 😉
A mandulát el is hagyhatjátok a tetejéről, de ha nem sajnáljátok rá a pénzt, akkor mindenképpen pirítsatok rá, mert a ropogóssága és íze nagyon jól megy a sütihez.
Hozzávalók a barackos réteghez:
750 g sárgabarack
2 ek búzadara
1 kk vaj
A mákos tésztához:
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 tojás
1 csipet só
16 dkg liszt
6 gr sütőpor
1/2 citrom reszelt héja
60 ml tej
10 dkg darált mák
Tetejére:
1 púpos ek sárgabaracklekvár
1 ek víz
50 g szeletelt mandula
1 kk vaj
A barackot megmossuk, kivesszük a magokat és negyedeljük.
Egy kerek tortaforma alját kibélelünk sütőpapírral. Kivajazzuk az egész formát és azután beletesszük a gyümölcsöt úgy, hogy a héja lefelé nézzen. Megszórjuk a grízzel.
A porcukrot a tojásokkal és a vajjal habosra keverjük. Kimérjük a lisztet és a sütőporral együtt átszitáljuk. A tejjel felváltva hozzáadjuk a tésztához, amit közben még mindig továbbkeverünk.
Majd utolsónak hozzákeverjük a cukros darált mákot is. Ezt a masszát ráöntjük a barackokra és szépen elsimítjuk.
180°-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
Amíg sül, egy kis teflonos serpenyőben óvatosan, egy kis vajon megpirítjuk a mandulát. Csak egy kis színt kell, hogy kapjon, nem szabad sötétnek lennie.
Ha megsült a süti, hagyjuk 3-4 percig a formában hűlni, majd vágjuk le a forma szélét. Tegyünk a tetejére egy rácsot és fordítsuk meg a sütit. Szép óvatosan húzzuk le a sütőpapírt róla.
A sárgabaracklekvárt forrósítsuk fel a vízzel.
Ezzel bekenjük a süti tetejét, tehát a barackokat és azonnal rászórjuk a pirított mandulát. Így hagyjuk kihűlni.