Régebben mindig csak a megszokott, bevált, már csípőből készülő kajákat készítettem. Úgy egy éve szoktam rá, hogy megpróbálkozom új dolgokkal is, bár nagyon félek a kudarctól, illetve attól, hogy nem fog ízleni senkinek az adott étel és akkor pénzkidobás volt az egész.
De a biztonsági játékot mégis lecseréltem némi lutrira.
És az is igaz, hogy még nem volt oylan fogás, amivel melloé lőttem volna. Ez a vadász szelet is nagy kedvencem lett, főleg mert a köret is elrugaszkodott a hagyományostól.
Hozzávalók:
60 dkg csont nélküli karaj vagy tarja szeletelve
1 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
kb 1 dl száraz fehérbor
2 dl alaplé (nálam fagysztott húsleves és több is, mert kb 3-3,5 dl)
2 púpos tk mustár
1 tk sűrített paradicsom
1 tk pirospaprika
½ tk füstölt pirospaprika
1 kissebb babérlevél
½ tk kakukkfű
1 ek liszt (a hús forgatásához)
Só, frissen őrölt bors
Olaj vagy zsír a sütéshez
Gombás–petrezselymes galuska:
Hozzávalók:
500 g liszt
4 tojás
kb. 200 ml víz (amennyit felvesz, lágy, de nem folyós tészta kell)
1 tk só
200 g apróra vágott csiperke vagy erdei gomba keverék
2 ek vaj
Fél csokor friss petrezselyem
Az enyhén kiklopfolt karajszeleteket sózzuk, borsozzuk, majd megforgatjuk lisztben.
Egy nagy serpenyőben zsírt olvasztunk és mindkét oldalát lepirítjuk.
A visszamaradt pörzsanyagon és zsiradékon a hagymát megdinszteljük, majd hozzátesszük a sűrített paradicsomot is.
Mehet rá a zúzott fokhagyma és a pirospaprikák. Azonnal öntsük is rá a bort, nehogy megégjenek a paprikák.
Picit rottyantjuk, majd mehet rá a mustár, só, bors, fűszerek és az alaplé.
Visszatesszük a szeleteket és lefedve 45 percen át alacsony lángon főzzük.
A gombás galuskához a csiperke gombát negyedeljük vagy szeleteljük ízlés szerint.
A nokedlit pedig a szokott módon kikeverjük, szaggatjuk és kifőzzük.
Egy nagy serpenyőben a vajat megolvasztjuk, átforgatjuk rajta a gombát, majd beletesszük a kifőtt nokedlit, sózzuk, borsozzuk és ahogy lepirítottuk megszórjuk aprított petrezselyemmel.
A nokedlire halmozva, szafttal locsolva tálaljuk.
Jó étvágyat!
Forrás: Gasztrogengszter



