Nagyon puhák és nagyon finomak! Majd meglátjátok a mellékelt videókban. 🙂

A youtube-on láttam a receptet és mióta kipróbáltam rendszeresen sütöm szendvicsalapnak a családnak.
Jó sok sajttal a tetején.
Sok szor szoktam fagyasztani is már kisült és kihűlt állapotban. Ilyenkor egy picit vagy bedobom az air fryerbe vagy csak hagyom a pulton kiengedni nyitott zacskóval. Előfordult már, hogy az így kiengedett kiflik csak a kiengedés másnapján kerültek felhasználásra és ugyanolyan állagűak voltak, mintha sosem járták volna meg a fagyasztót, szóval nekem ez a recept number 1!

A sütőlemezemen készül kivétel nélkül mindig, mert erre ráfér egyszerre mind a 12 darab.
Ja és a tegnapi sütéskor már mikor kisült vettem észre, hogy kihagytam belőle a vajat…pedig a formázáskor még fel is tűnt, hogy meglepően ragadt a tészta- pedig nem szokott- és akkor még nem esett le, hogy kimaradt egy alapanyag. VISZONT így másnap azt kell mondjam ebből mi sem érződik a kifliken. 🙂

Hozzávalók 12 darabhoz

4 dl langyos tej/víz (én jellemzően tejjel készítem)
2 ek cukor
9 gr porélesztő (vagy 40 gr friss)
1 tojás a tésztába
60 gr puha vaj
700 gr liszt
1 ek só
1 ek sikér
1 tojás a tetejére
reszelt sajt ízlés szerint

A tejben elkeverjük a cukrot, élesztőt, hagyjuk egy picit felfutni.
Egy keverőtálba tesszük a lisztet, elkeverjük a sóval, sikérrel, majd ehhez hozzáöntjük a tejes keveréket és hozzáütjük az egy tojást.
Elkezdjük keverni, majd mikor már nagyjából elvegyült beletesszük a puha vajat is.
Sima tésztát dagasztunk belőle. A liszttől függ esetleg kell-e még hozzadni pár dekát vagy épp plusz tejet, majd látjátok. A lényeg, hogy ne ragadjon. 🙂

Hagyjuk lefedve 1-1,5 órát kelni, nőjjön duplájára.
Ezután osszuk 12 egyenlő részre (nálam kb. 105-110 grammos gombócok szoktak lenni), gömbölyítsük őket feszesre mint a zsömléket szokás és hagyjuk egy konyharuha alatt 10 percet pihenni, hogy könnyebb legyen dolgozni a tésztával.

Egyesével lapogassuk őket fektetve ovális alakra, majd magunk felé forgatva, hüvelykujjainkkal lenyomkodva csavarjuk fel és formázzunk belőlük stanglikat. Erre vonatkozóan a youtube lehet segítségetekre, de igazán nem egy bonyolult mozdulat. (a képen látható kifliket még nem így formáztam, hanem háromszögre nyújtva.)

Tegyük őket tepsire és letakarva ismét hagyjuk kelni őket 1 órán át. Szépen meg fognak nőni. Lhet előmelegíteni a sütőt 200 fokra. Amint letelt a kelesztési idő, lekenjük a tetejüket felvert tojással, megszórjuk őket reszelt sajttal és mehetnek is be 22-25 percre. Figyeljetek oda rájuk, mert a sütőtől is függ mennyi idő alatt sülnek meg, illetve a sajttól, milyen gyorsan pirul meg a tetején.

Sütőből kivéve simán hagyjuk kihűlni, majd fogyaszthatjuk/zacskózhatjuk/fagyaszthatjuk.

Jó étvágyat!

Forrás: Tündérkert