
Nagyon szeretem a szalalkális sós süteményeket, mert rendkívül puhák. És ha ügyes vagyok, nem fulladok meg sütés közben a szagától! 😀
50 dkg finomliszt
25 dkg margarin
2 dkg szalalkáli
2 tojás
2 dl tejföl
2,5 dkg só
20 dkg sajt
Tetejére:
1 tojássárgája
5 dkg sajt

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd az összes többi hozzávalóval alaposan összegyúrjuk.
1/2 cm vastagra kinyújtjuk, majd rudakat vágunk belőle vagy perec szaggatóval kiszaggatjuk.
A tetejüket megkenjük tojássárgájával (vagy egy enyhén felvert egész tojással), majd megszórjuk reszelt sajttal.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a formákat egymástól picit távolabb, mert sütés közben nőni fognak.
180 fokon aranybarnára sütjük őket.

Tipp:
Sütés közben a szalalkáli miatt fojtós lehet a levegő, így javasolt nyitott ablak mellett sütni.
Cserébe viszont pihe-puha sajtos finomságokat kapunk, amik napok múlva is puhák maradnak. (Már ha kitartanak addig.)
Jó étvágyat!