Guszták, nem? Pisztácia kedvelőknek kötelező darab. 🙂
Annyira gyorsan el akartam készíteni és annyira nem akartam a leveles tésztával smöttyögni, hogy bolti tészta lett a vége.
De nem is a tészta volt a lényeg most igazából, hanem az ízvilág. Nyilván tanultam és sokszor készítettem is leveles tésztát, de egyáltalán nem fűlött most a fogam hozzá. Van róla bejegyzés az oldalon, csak azért nem linkelem be, mert mivel költöztettem az oldalt az elmúlt 13 éve alatt szerintem kb. 4x, valamikor időközben elvezstek a képek. Mondjuk egyébként sem lennének mai szemmel vállalhatók, így lehet egyszer elkészítem nektek újra. Hátha valakinek van ideje otthon leveles tésztákkal bíbelődni. 😀
2 csomag élesztős leveles tészta (8 darabra lesz elegendő)
pisztáciakrém
fehércsokoládé
darabolt pisztácia
A leveles tészta lapokat hosszában vágjuk 8 csíkra. Tekerjünk fel egyet, majd lazán tekerjünk köré még egyet. Két csík fog alkotni egy csigát.
Ezeket kivajazott hőálló tálkákba pakoltam, de még jobb ha tart formácskákban sütitek majd, nem ilyen vastag falúakban.
Süthetitek forma nélkül is, de én féltem ,hogy szétnyílnak, elmásznak, meg akartam tartani a kerek formáját.
Viszont így némelyik meg kicsúcsosodott, így a tetejükre sütés közben kellett nehezéket tennem, vagy épp kifordíthattam volna a tálból és fejjel lefele süthettem volna tovább….na mindegy, azért kulturált alakjuk lett. 😀
Csak hagytam a tálban őket szobahőmérsékletűre melegedni, meg is nőttek. Lehet hidegen kellett volna elkezdenem sütni a fent leírtak miatt.
180 fokon sütjük őket kb 40-45 pecig.
Ha a tálkában nem akarnak szép színt kapni, akkor bizony ki kell fordítani őket, hogy megpiruljanak és áttudjon sülni a közepe is.
Ahogy megsültek és kihűltek egy fakanál nyelével vagy egy fánkcsővel lyukat szúrunk rájuk és a belsejét enyhén megkotorásszuk, hogy legyen hely a tölteléknek.
Fánkcsővel annyi pisztácia krémet nyomunk bele, amennyit csak elbír.
Amikor végeztünk a töltögetéssel visszamaradnak a csúnyácska lyukak.
Fehércsokit olvasztunk, keverünk bele pisztáciakrémet és ezzel lecsurgatjuk a lyuk körül a fánk tetejét.
Ha van még ingerenciátok és a pénztárcátok is győzi, akkor aprított pisztáciával is megszórhatjátok, sőt, nagyon jól néz ki rajta még a liofilizált málna is. 😀
Mindattól függetlenül, hogy ez egy gyorsított verzió, bolti lapból, még így is üti a némely pékség vagy üzlet kínálatában megtalálható hasonló tekercset, úgyhogy jár a vállveregetés.
Visszatekintve annyira nem is bonyolult, mint amennyire elsőnek annak tűnt.
Bátran vágjatok bele, készítsétek el!
Jó sütögetést!