Amikor divatba jött itthon ez a fajta kávé, akkor nem próbáltam. Rá talán egy évre húgommal beszereztünk egyet-egyet, amikor Pesten jártunk. Ő leküzdötte, én viszont nem bírtam meginni, szerintem annyira förtelmes volt.

Viszont nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy miért szerethetik annyian. Így elkészítettem itthon magamnak és ez a verzió – ami valahogy nem „ipari” ízvilágú – sokkal jobban tetszett nekem is és húgomnak is. 🙂 Igaz mi nem sziruposan hanem fagyasztott kockákkal készítettük, így inkább az „iced” – hűsítő verziója lett elsőre kivitelezve, de tökéletesen működik.

A pumpkin spice fűszerkeverék tulajdonképpen őszies ízvilágú fűszerek keveréke, amik nagyon jól passzolnak a sütőtökhöz.

3 ek őrölt fahéj
4 tk őrölt gyömbér
1/2 tk őrölt szerecsendió
1/2 mk teáskanál őrölt szegfűszeg
1/4 tk őrölt szegfűbors

Opcionálisan:
1 tk őrölt kardamom a komplexebb ízvilágért

Ha nem kapsz valamiből őröltet, akkor egy kávédarálóban érdemes mindent összedarálni és kész is.

Sütőtököt sütöttem sütőben a szokásos módon (én nem teszek rá se cukrot, se mézet) csak úgy ala natúr megsütöm, majd kivettem a kihűlt sütőtök puha húsából és ahhoz kevertem a fűszerkeverékből. Ízlés szerint annyit tegyetek, hogy még ne kapjatok sokkot a fűszertúltengéstől. 😀

Alaposan elkevertem, majd szilikonos jégkocka formákba adagoltam a fűszeres pürét és lefagyasztottam.
Amikor megkívántuk ezt a kávét, akkor egyszerűen csak bedobtam egy kockával a csésze aljába, ráfőztem a kávét és igény szerint elkészítettem az italt tejjel/tejhabbal/tejszínnel/jéggel/fagyival, ki mivel kérte. 🙂

Alapjában véve a szirupos megoldás az igazi, tekintve, hogy ősszel nem igazán szeretnék jeget pakolni a kávéba (ami nyilván a forró kávétól persze feloldódik), így majd a szirupos verzió is érkezik hamarosan. 🙂 Addig is próbáljátok ki, főleg ha nagyon finom ízű sütőtököt sikerül beszereznetek.

Jó iszogatást kívánok! 🙂