Ez a túrós lepény életem legjobbja!Felesleges is tovább ragozni, feltétlenül készítsétek el, nem fogjátok megbánni!!!
Tészta hozzávalói:
375g liszt
190g hideg vaj
190g porcukor
9g sütőpor
2db tojás sárga
1ek tejföl
Töltelék:
2dl tej
1ek keményítő
1 cs vaníliás cukor
500g rögös túró
250g krémes túró
2db tojás
100g cukor
1ek tejföl
citromhéj
1ek búzadara
Tetejére:
1 tojás a kenéshez
A töltelékhez való tejből egy keveset elkeverünk a keményítővel, majd egy lábasban összeöntjük a többi tejjel és a vaníliás cukorral. Kihűtjük – én szeretem közvetlenül folpackkal lefedni ilyenkor.
A tésztához a lisztet, vajat, porcukrot, sütőport morzsásra keverjük, majd a sárgájával és tejföllelsima tésztává gyúrjuk.
Ketté osztjuk, kinyújtjuk mindkettőt.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük azt a lapot, amelyiket az aljának szánunk.
Visszatérünk a töltelékhez.
A túrót (ha nem kérmes túrót választottunk érdemes lehet áttörni, hogy ne legyenek nagy görcsök a töltelékben…de persze úgy is finom lesz ha úgy marad rögösen.), a tojássárgáját, a citromhéjat, a darát, tejfölt és a kihűlt tejes „pudingot” simára keverjük.
Felverjük a tojásfehérjéket a cukorral és szépen hozzáfogatjuk a túrós alaphoz.
Elsimítjuk a tölteléket a tepsibe helyezett lapon, majd rátesszük a másik kinyújtott lapot és lekenjük az egész tetejét egy felvert tojással.
180 fokon kb. 35 perc alatt készre sütjük.
A tölteléket cserélhetitek almásra is vagy mákosra, én viszont imádom a túrósat és szerintem ennek a sütinek ez így áll jól, ahogy van. 🙂
Jó sütögetést!
Recept forrás.