Mivel nálunk senki nem szereti rajtam kívül a májat, így az elmúlt 22 éves konyhai pályafutásom alatt kb. kétszer készítettem magamnak ilyen májas rizottót. Nem igazán volt top kaja sem nálunk sem a férjeméknél, így a neten keresgéltem jónak tűnő receptet. Ezúton találtam Marika nénire. Köszönöm neki a receptet!

1/2 kg csirkemáj tisztítva, apróra vágva
350 gr sárgarépa apró kockára vágva
350 gr borsó
zsír vagy olaj
1 nagy fej hagyma
só, bors
280 gr rizs (de inkább kevesebb mint több)

Ahogy te készíted

A rizs elkészítése történhet ilyen módon, illetve hagyományosan úgy is akár, ahogy egyébként is szoktad készíteni a pergős rizst.

Zsíron nagyon kevés apróra vágott hagymát elkezdünk dinsztelni.
Hozzátesszük a rizst, majd kevés pirítás után hozzáöntjük a dupla mennyiségű (560 gr) forrásban lévő sózott, ételízesítővel ízesített vizet (vagy húsleves levét).
Hozzáöntjük a rizshez, pár percig forrljuk, majd lefedve hagyjuk, hogy megdagadjon a rizs.

Jöhet a máj

Másik lábasban hagymát dinsztelünk, sózzuk, borsozzuk, vegetával szórjuk, majd hozzáadjuk a sárgarépát és a borsót.
Összeforgatjuk, lefedve picit pároljuk.
Ezután mehet hozzá a máj. Elkeverjük alaposan, majd kerülhet bele még egy kis aprított petrezselyemzöld.

Amikor minden puha, hozzákeverjük a rizst és fogyaszthatjuk is. Kovászos uborkával isteni! 🙂

Nem tudom ki hogyan szokta, hogyan lehet még elkészíteni, de próbáljátok ki.

Jó étvágyat!