A naan kenyér, amit eddig az elmúlt évek alatt megcsináltam már párszor, de sosem tudom melyik recept alapján, így valószínűleg mindig másikra esett a választás. Viszont eddig mind bevált. Most azonban az utoljára próbált verziót írom le, mert akkora különbség nincsen köztük, hogy számottevő legyen.
Hozzávalók
50 dkg finomliszt
2 tk só
3 ek olaj
15 dkg joghurt (nálam görög)
2 dl víz
20 gr élesztő
Rém egyszerű az elkészítése.
Egy tálba tesszük a lisztet, elkeverjük benne a sót.
A liszt közepébe készítünk egy mélyedést, majd beleteszünk midnen más hozzávalót.
Bedagasztjuk a tésztát, majd letakarva egy órán át hagyjuk kelni.
Amikor megduplázta magát a tészta, liszttel hintett felületre borítjuk és 10-12 részre osztjuk.
Nem szükséges méregetni, autentikusan lehetnek kisebb-nagyobb gombócok nyugodtan. Gombócoljuk ki a kis tésztákat, takarjuk le konyharuhával, majd hagyjuk pihenni őket 15-20 percet.
Ezután semmi már dolog nincs, csak szárazon melegíteni egy sepenyőt, majd egyesével kinyújtani pár milliméter vastagon viszonylag kör alakúra a kis gombócokat és pár perc alatt mindkét oldalukat megsütni.
Ha nem szeretnénk semmivel lekenni, akkor egy tányérra téve takarjuk le konyharuhával őket.
Én azonban petrezselymet aprítottam, amit aztán olvasztott vajba kevertem és ezzel kentem meg a kisült lepények mindkét felét, úgy halmoztam őket egymásra.
Tárcsán készült
hagymás, sörös bab mellé sütöttem, amit férjem készített. (Ebben aztán volt minden, szalonna, házi szalámi, rengeteg féle hagyma, fűszer, barna sör, minden.) Ez a kenyér tökéletesen alkalmas ilyen ételek fogyasztására, hiszen csak tépsz egy darabot, amivel felmarkolod a kaját és már túrhatod is befele buciba. 🙂
Attól pedig ne félj, hogy nem sül át azalatt a rövid idő alatt a serpenyőben, hidd el, tökéletesen át fog! Plusz ha picit megpirul az egyik fele se probléma.
Szerintünk nagyon finom, sokszor nyúlok ehhez a „körethez” és most végre már lesz az oldalamon is egy fix verzió, nem kell mindig keresgélnem. 😀