Sosem készítettem ezelőtt tang-zhongos semmit sem, de mióta ennél a kenyérnél kipróbáltam Tündérkert receptje alapján, azóta már több kelt tésztánál is alkalmaztam.
Sokkal puhább bélzetet kapunk egy kis plusz idő és energia ráfordítással.
Zabkásához (tang-zhonghoz)
100 gr zabpehely
3 dl tej
60 gr vaj
A vajat felolvasztjuk, megpirítjuk rajta picit a zabpelyhet, majd ráöntjük a tejet és sűrűre főzzük.
Ezután én át szoktam egy tányérba önteni a masszát és úgy ahogy a pudingot szoktuk celofánnal lefedve hagyom szobahőmérsékletűre hűlni. Eután lehet vele tovább dolgozni.
A továbbiakban szükségünk lesz az alábbiakra
300 gr finomliszt
300 gr rétesliszt
2 ek sikér
1,5 kk csapott só
2 dl víz
1 kk cukor
1 porélesztő vagy 20 gr friss
2 csipet aszkorbinsav (elhagyható)
igény szerint mehetnek bele magok is (lenmag, szezámmag, tökmag, napraforgómag)
A lisztet keverjük el a sikérrel és a sóval.
A vízben keverjük el a cukrot, savat és az élesztőt, hagyjuk kicsit felfutni.
Miután megindult az élesztő keverjünk mindent alaposan össze (beleértve a zabkása teljes mennyiségét is).
Dagasszuk ki alaposan, majd lefedve hagyjuk kelni egy órán át.
Miután megkelt egy deszkán lapogassuk téglalap alakúra, hajtsuk be mindkét oldalát középre, majd tekerjük fel.
Mehet is a formába és ismét hagyjuk kelni letakarva egy órát.
Sütéshez melegítsük elő 200 fokra a sütőt.
Kenjük le a kenyér tetejét vajas-tejes-nagyon pici mézes keverékkel, majd ha szeretnénk szórjuk meg magvakkal vagy zabpehellyel.
200 fokon 10 percig, majd 180 fokon további 30 percig sütjük.
Kovásszal készítve is lehet
Készítettem már úgy is, hogy kb. 4-5 gr száraz élesztőt használtam és mellé tettem 100 gr kovászt (etetés után visszamaradtat).
Az első kelesztés után formáztam a kenyeret és szakajtóba tettem kelni ismét egy órát.
Vaslábast 190 fokra előmelegítettem a sütővel együtt.
A kelesztés után kiborítottam sütőpapírra, megvizeztem a tetejét, megszórtam magokkal, majd ejtettem rajta egy viszonylag mély vágást.
Beemeltem sütőpapírral együtt a forró lábasba, a papír alá öntöttem egy kis vizet gőznek és lefedve tettem a sütőbe 20 percre.
20 perc után fedő nélkül sült további 20 percen át.
Nem csupán ezt a fajta kenyeret, hanem a teljes kiőrlésű rozslisztes kenyeret is megsütöttem hasonlóképpen és nagyon nagyon nagyon ízlett.
Csupán az a baj, hogy a konyha részen nálunk annyira hűvös van, hogy a kovászomat nem tudtam életben tartani télen, így most kiszárítva várja a melegebb időket, hogy ismét sok dolgot fújhasson fel. Addig is kovász nélkül készülnek a finomságok.
Viszont amennyiben diétáztok így év elején, érdemes lehet kipróbálnotok a fent említett kenyeret, mert puha a szerkezete, nem szárad ki gyorsan, és ami a lefognotsabb finom – valamint tartósítószer mentes. Egy nagyobb szeletje cipónak sütve kb. 100 gramm, ami nagyjából 250 kalóriát tartalmaz.
Ha felszeletelitek, akkor szeletenként elrakva fagyasztható is, így biztosan nem fog a kukában landolni.
És itt melíteném meg ha már fagyasztás, hogy tavaly év vége felé Megcsinálod,anyuci! Zsuzsinak köszönhetően rátaláltam a Status vákuumdobozokra, amiből be is szereztem december elején egy készletet. Vákuumos fólia hegesztőm már előtte is volt és vákuumoztam is, de ezzel új értelmet nyert minden. A főtt ételeket…mindent mindent vákuumozok amit csak tudok, így sokkal hosszabb ideig fogyaszthatók. Teljes a szerelem.
Igaz sajnos nem olcsók, de úgy gondolom apróba 1-1 doboz beszerzése beleférhet hébe-hóba. Ha szeretnétek szentelek majd neki külön egy bejegyzést, de ha van kedvetek utána is nézhettek a technológiának.
Jó sütögetést!