Ismét eltelt egy év és mint tavaly megannyiszor idén is elhatároztam, hogy újra életet lehelek a blogba. Nagyon sokszor nekifogtam, de mivel akár hiszitek, akár nem ez is rengeteg időt vesz igénybe sajnos nem tudtam bezsúfolni bokros teendőim közé.
DE MOST!
Tegnap nekiálltam és kapásból egész nap recepteztem és sütöttem is 3 féle finomságot annak ellenére, hogy ismét hatalmas elánnal belevetettem magam a diétába…több-kevesebb (inkább kevesebb) sikerrel.
Nem igazán tettem ezzel jót magamnak. A kezem ugyanis hetek óta nagyon fáj. Még tavaly az év végi nagy hajtás kellős közepén valami roppanást hallottam. Éreztem én, hogy elkezd fájni, de olyan volt, mint amikor gyúrás közben kicsit rosszabbul nyomsz oda a tésztának.
Az a fájdalom akkor nem volt egyáltalán vészes, volt már hasonló, gondoltam majd elmúlik.. Idén viszont pár napja jól bedurrant.
Nem duzzad, nincsen látható elváltozás, mégis fáj a használata. Pihentetni kellene, de nem megy.
Ilyenkor jössz rá arra,hogy bár jobb kezes vagy, mégis számtalanszor használod a bal kezedet. Gyakorlatilag nélkülözhetetlen a mindennapok apró, piszlicsáré feladatainak elvégzése közben is.
Ha pedig még fáslizod is….maradjunk annyiban: nem vagyok hozzászokva!
Mindennek örömére olyan sütiket választottam, amiket a gépek is el tudnak készíteni.
Pöfeteget már két ízben készítettem, mindkettő nagyon finomra sikeredett. Ez lesz a 3. verzió és bár picit eltér az előző kettő állagától, nagyon finom lett!
Pöfeteg receptek az oldalon:
KÓKUSZOS PÖFETEG
KAKAÓS PÖFETEG
hozzávalók 2 tepsihez
350 gr liszt
35 gr kakaópor
8 gr sütőpor
2 gr só
112 gr vaj
55 gr mascarpone
330 gr kristálycukor
2 L-es tojás
piros ételfesték (nálam eperpiros porfesték)
1 tk vanília aroma
porcukor a forgatáshoz
Így készül
A lisztet keverjük össze a kakaóporral, sütőporral és a sóval. Kevesebb kakaópor használatával szembetűnőbb lesz a vörös színe a kisült tésztának.
Szitáljuk át.
A szobahőmérsékletű vajat és a mascarponet elkezdjük kikeveri, apránként hozzáadagolva a cukrot.
Mehetnek egyesével bele a tojások, a festék és a vanília kivonat, amikkel alaposan keverjük el a vajas krémet.
Keverőszárral több részletben keverjük hozzá a kakaós lisztet, majd csomagoljuk folpackba és legalább 4 órára tegyük hűtőbe.
180 fokra melegítsük elő a sütőt.
A tésztából egyforma, kb. 3 cm átmérőjű golyókat formázunk, porcukorba hempergetjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket egymástól kissé távolabb.
15-20 perc alatt készre sütjük, majd a tepsin hagyjuk kihűlni őket.
Sajnos a fotók nem adják vissza mélyvörös színét, de képzeljétek oda, mert valójában vörös a keksz. Jól záródó dobozban tároljuk. Jó étvágyat!
Forrás: The Little Kitchn