Nemrég találtam ezeket a muffinokat a neten és azonnal meg kellett csinálnom! 🙂
Borzalmasan izgatott voltam miközben készítettem, mert általában az szokott ilyenkor történni, hogy nagyon lelkesen belevágok, alig várom, hogy fotózhassam, aztán amikor össze szeretném állítani a finomságot valahol elcsúszik a dolog és végül nem olyan lesz a végeredmény, amilyennek lennie kellene vagy amilyennek szerettem volna.
Most igazából elégedett vagyok, pusztán a fotózási kellékeim korlátozott mivolta zavart, de sebaj, úgyis a kaja a lényeg! 😀
Nekem ebből a mennyiségből 9 db cupcake lett, de pusztán csak azért, mert szerintem az én muffin formám nagyobb. Vagyis kétféle 12-es forma van, egy kisebb és egy picivel nagyobb átmérőjű mélyedésekkel.
Plusz egy párat lehet picit jobban megtöltöttem tésztával. 😀
Muffinokhoz: (9 db)
125 gr liszt
1 ek kakaópor
1 tk sütőpor
1/4 tk szódabikarbóna
50 gr puha vaj
100 gr cukor
2 tk piros ételfesték
vanília kivonat
2 M-es tojás
60 ml natúr joghurt 30 ml vízzel elkeverve
1/2 tk ecet
Krémhez:
1 doboz mascarpone
porcukor ízlés szerint
vanília aroma
kb. 3 dl habtejszín
Vérhez:
1 tk piros festék
6 ek porcukor
1 ek méz
1 ek szobahőmérsékletű víz
Cukor üvegszilánkokhoz:
150 gr cukor
88 ml víz
Először keverjük össze a vár hozzávalóit és tegyük félre.
A muffinokhoz a vajat habosítsuk ki a cukorral, majd keverjük el benne a tojásokat.
Mehet bele a vanília aroma, a joghurtos keverék és az ételfesték.
A szódabikarbónát pezsegtessük fel az ecetben és ez is mehet a keverékhez.
A liszthez keverjük a sütőport és a kakaóport, majd forgassuk össze a piros masszával.
Mehet a papírokkal bélelt formákba, töltsük meg a mélyedéseket 2/3-ig.
170 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt (tűpróbáig) megsütjük.
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.
Amíg hűlnek a muffinok, készítsük el az üveget.
A cukrot a vízzel tegyük fel forrni.
132 fokig melegítjük. Amikor elkezd karamellizálódni és érzed az illatát, illetve a színe nagyjából a pezsgő színére hasonlít és csak bugyog és bugyog a cucc, akkor jó.
Egy vékonyan vajazott tepsire öntjük és viszonylag vékonyra terítjük. (azt vettem észre, hogy ha vastagabbra hagyjuk, tartósabb lesz a végeredmény, a vékony üveg könnyen visszapuhul a muffinon)
Hagyjuk hűlni. Amikor már kihűlt egy kés hegyével alaposan begdöfködjük, hogy összetörjön a cukor.
Nade ácsi, mert hiába szaladunk előre, krém még nincsen a muffinon.
Szóval a szobahőmérsékletű mascarponét a cukorral és a vaníliával ízlésünknek megfelelően ízesítjük, alaposan kikeverjük, majd a tejszínt hozzáöntve kihabosítjuk.
Sima csővel ellátott habzsákba töltjük és a muffinok tetejére halmozzuk.
Na most jöhet…a vér. Egy kiskanál segítségével lecsurgatjuk a krém tetejéről, majd beleállítunk a csúcsokba pár üvegszilánkot. Azokra is folyathatunk egy kis vért. 🙂
Tehát ez a muffin kívül-belül piros és nagyon finom! 🙂
Feketére színezve, esetleg barnasörrel megbolondítva (receptet lásd itt) fekete bársony muffinokat kapunk, akár pezsgőkrémmel, akár ezzel a krémmel. Ezekhez tök jól passzolnak a fondantból készült pókok vagy a készen kapható tarantula gumicukrok díszítés gyanánt. 🙂
Természetesen aki nem “ünnepli” a Halloweent vagy csak nem tetszenek neki ezek a díszítések teljesen nyugodtan elkészítheti natúr verzióban.
🙂