Ez az a sütemény, amit még soha nem sütöttem. Ennek csupán az volt az oka, hogy férjem édesanyja sokszor készíti, így én nem éreztem szükségét, sőt én tulajdonképpen nem is szeretem ezt a süteményt. Most viszont megkértek, hogy készítsek egy adagot lagziba. Neki is álltam, nem egy bonyolult dolog, mégis sikerült odavágnom az első adagnak.
Általában sütőport használok a süteményekhez, ehhez azonban szódabikarbónára volt szükségem. Ki is vettem egy ibriket, amiben fehér por volt és tutira nem sütőpor (na nem mintha az nem lett volna megfelelő erre a célra ugyebár) és bele is borítottam a megfelelő mennyiséget.
Megsütöttem a lapokat, csodálkoztam, hogy nem igazán emelkedtek meg az alatt a 10 perc alatt, de úgy voltam vele semmi baj, jó krémes lesz.
Éreztem, hogy baj van, többször is átgondoltam betöltsem-e a sütit, betöltöttem. Nem kellett volna.
A következő sütihez ismét szódabikarbóna kellett volna, ekkor felemeltem az előző ibriket, amire rá volt írva félig lekopott betűkkel: habfixáló.
Oh, te &@#&@{>@! 😀
A betöltött habfixálós lapos kis lajcsi szelet a hűtőben pihent, véghajrá, újrasütés.
A képen látható példány már a korrekt módon sütött süti. 🙂
Tésztához:
2 ek kakaópor
2 ek méz
2 tojás
20 dkg cukor
5 dkg vaj
40 dkg liszt
2 kiskanál szódabikarbóna
Krémhez:
1 csomag főzős vaníliás puding
1 csomag főzős puncs puding
2 x 3 dl tej
1 vaníliás cukor
pici rum vagy rum aroma
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
A lisztbe keverjük el a szódabikarbónát.
A többi hozzávalót egy tálba teszünk és gőz felett 5 percig kevergetés közben felfőzzük, levesszük a tűzről és belekeverjük a lisztet.
A tésztát három felé osztjuk és darabonként kb. 30×24-es lapot nyújtunk belőle.
A lapokat villával megszurkáljuk, hogy ne hólyagosodjon.
180 fokon kb. 10-10 perc alatt megsütjük.
A 3-3 deci tejben felfőzzük a pudingporokat.
Ha kész akkor a vaníliásba a vaníliás cukrot, a rózsaszínbe pedig a rumot tesszük. Megvárjuk míg a pudingok kihűlnek.
A margarint a porcukorral kikeverjük és ketté választjuk, és a két fajta pudinghoz keverjük. Először a vaníliás pudinggal kenjük meg az első lapot, a következőt a rózsaszín pudinggal, és ráhelyezzük a 3. lapot.
Legalább 1 napig állnia kell hűtőben, hogy megpuhuljon.
A tetejét csokimázzal is be lehet vonni, de porcukorral hintve is finom.