Tudjátok, még kapni friss áfonyát. És meleget jósolnak még, bár nem kánikulát… de akárhogy is, ezt a sütit nem kell sütni, úgyhogy bátran álljatok neki akár most hétvégén. 😉
25 dkg babapiskóta
2 dl tej
Tejberizshez:
16 dkg rizs
6 dl tej
1 csapott mokkáskanál őrölt vanília
4 evőkanál kristálycukor
reszelt citromhéj
25 dkg mascarpone
Áfonya habhoz:
25 dkg mascarpone
12,5 dkg áfonya
3 evőkanál cukor
1 evőkanál citromlé
8 gr zselatin
3 evőkanál víz
3 dl tejszínhab
Először a tejberizst készítjük el.
A 16 dkg rizst puhára főzzük állandó kevergetés mellett a tejben.
Amikor puha és sűrű lett elzárjuk alatta a hőt és elkeverjük benne a vaníliát, cukrot és a reszelt citromhéjat.
Hagyjuk kihűlni, majd összeforgatjuk a mascarponeval.
A babapiskóta felét gyors mozdulatokkal tejben megforgatjuk, majd egy 20×30 cm-es tepsi alját kirakjuk vele.
Erre terítjük el a kihűlt tejberizst, majd mehet rá ismét babapiskóta. Tulajdonképpen nem szükséges tejbe forgatni, át fog puhulni.
Hűtőbe tesszük és elkészítjük a gyümölcshabot.
10 dkg áfonyát a cukorral és a citromlével felfőzünk, a zselatint beáztatjuk a vízbe. Amikor a gyümölcs összeesett a zselatint elkeverjük benne és hagyjuk kihűlni.
A mascarponet kevés porcukorral (ha ízlésünk úgy kívánja) kikeverjük, majd a kihűlt áfonya zselét is csomómentesre keverjük benne.
Hozzá öntjük a tejszínt és addig verjük, míg kenhető, formatartó állagot nem kapunk. Elterítjük a babapiskótás rétegen, tetejét simára húzzuk és hűtőben hagyjuk pár órán át összeérni az ízeket. Szeleteljük, tetejét kakaóporral hintjük és friss áfonya szemekkel díszítjük.