Van az úgy, hogy a kenyértartóban marad elfekvőben egy kis túrós táska…amit igazából már nem melegítenénk meg, hogy frissnek hasson, de nem is dobnánk ki.
Ekkor jön a felfújt a képbe, akárcsak a kalácsok esetében.
Eperrel vagy málnával igazán kiváló, de télen készíthetjük naranccsal, pisztáciával is.1 püspökkenyér formához:
1 csomag 275 grammos leveles tészta
25 dkg túró
50 gramm cukor
24 gramm búzadara
1 citrom reszelt héja
1/2 rúd vanília magja
2 evőkanál méz
2 egész tojás
1 tojás sárgája
4 evőkanál cukor
2 evőkanál vaj
2,5 dl tej
5-10 dkg eper vagy málna
Amennyiben bolti túrós táskából szeretnénk készíteni, úgy körülbelül 4 darab elég lesz.
A leveles tésztát terítsük ki és vágjuk 8 egyenlő négyzetre.
A túrót keverjük el az 50 gr cukorral, búzadarával, reszelt citromhéjjal és a vanília magjaival.
Osszuk el a 8 négyzet közepére a tölteléket, majd a négy sarkát csípjük össze a tésztának, ezzel kialakítva a batyukat.
200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük őket.
Daraboljuk nem túl apró darabokra, majd a formánk aljába daraboljuk a hideg vajat.
Megszórjuk a fél adag darabolt túrós batyuval, majd megszórjuk jócskán negyedelt eperrel.
Erre megy a maradék darabolt batyu és elkészítjük a mártást.
A tejet egy lábasban feltesszük forrni a cukorral és a mézzel.
Amikor felforrt elzárjuk a lángot, elkeverjük benne a tojásokat és a sárgáját, majd leöntjük vele az előkészített tésztát.
190 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt ropogósra sütjük.
Friss eper karikákkal azonnal tálaljuk.