Egyszerű, de nagyszerű, bármilyen buliban vagy ünnepi asztalon is megállja a helyét, legyen az akár a karácsonyi ünnepi asztal, vagy egy farsangi svédasztal.
25-30 golyóhoz:
1 nagy csirkemell filé (de legalább fél kilós)
4 főtt kemény tojás
20 dkg kemény sajt lereszelve
4-6 evőkanál tejföl
1 mokkáskanál só
2 csipet bors
lenmag, szezámmag, reszelt füstölt sajt
A csirkemellet a legjobb, ha megfőzzük húslevesnek sok zöldséggel, hogy átvegye az ízüket.
Ha nem szeretnénk levest főzni, akkor feldarabolva megfőzzük legalább delikáttal ízesített vízben (de a legjobb ha zöldségek társaságában tesszük.
Ha a hús puha, kiszedjük hűlni.
A tojásokat jó sós hideg vízben feltesszük főni, majd ha forr, 10 perc után lekapcsoljuk, megpucoljuk.
Egy késes aprítóba tesszük a csirkét, a sajtot, a tojásokat, sózzuk, borsozzuk ízlésünknek megfelelően, majd teszünk hozzá 2 evőkanál tejfölt.
Addig daráljuk, míg pépes nem lesz. A tejfölt fokozatosan adagoljuk, ne legyen túl lágy a massza, lehessen gombócolni.
Diónyi gombócokat formálunk a húsos alapból és vagy magokba vagy sajtba forgatva egy tálra rakosgatjuk őket.
Citrommal tálaljuk (mert jól áll neki, ha csepegtetünk a falatokra 1-2 cseppet).