Bár elsőre picit bonyolultnak tűnhet, sőt még másodszorra is, elárulom visszagondolva úgy fog tűnni pofon egyszerű volt elkészíteni. Nem mellesleg pedig nagyon megéri, mert aki szereti a karamellt, annak ez a torta maga lesz a megtestesült boldogság egy pihe-puha felhő tetején. 🙂Nem olyan vészes, mint első pár pillantásra tűnik, nyugodtan essetek neki. Ha nekem úgy sikerült, hogy közben elzárták a vizet minden szó nélkül és az összes edényemet felhasználtam hozzá…akkor mindenkinek menni fog! 😉
Nekem sokkal finomabb volt magam által készítve, mint a cukrászdai. Ami valahol annyira nem is jó dolog. Már cukrászdai szempontból. 😛
A tetejére a díszítést megváltoztattam. Nem a hozzá illőt választottam, hanem a 2014-es év ország tortájának a díszítését, karamell – karamell alapon. 😀 És olyan finom lett! 😛 😀
Hozzávalók (22 cm)
Karamellizált mandula
25 g cukor
10 g víz
80 g szeletelt mandula
Tészta
96 g mandulaliszt (darált mandulát használtam)
70 g cukor (1)
195 g tojás
40 g vaj
53 g étcsokoládé
25 g cukor (2)
80 g tojásfehérje
70 g karamellizált mandula
Pálinkás krém
25 g barackpálinka
20 g víz
70 g sárgabarack dzsem
2 g citromsav
Zselatinmassza
25 g zselatin
12 g víz
Sárgabarackkrém
250 g sárgabarack dzsem
30 g zselatinmassza
(ha nem dzsemből készíted, akkor 3 g X58 Pektin+20 g porcukor)
Karamell mousse
232 g cukor
82 g méz
135 g tej
135 g habtejszín (1)
115 g tojássárgája
390 g habtejszín (2)
70 g zselatinmassza
1 cs. habfixáló
Karamell glazing
45 g cukor
23 g víz
45 g méz
30 g sűrített tej
45 g fehér csokoládé
21 g zselatinmassza
Díszítés
22 g friss narancslé
22 g vaj
50 g porcukor
25 g darált dió
10 g liszt
Elkészítés
- A karamellizált mandulához a cukrot és a vizet tegyük fel főni, és kevergetés nélkül hagyjuk, hogy a cukor megkaramellizáljon. Amikor elkezdődik a folyamat, akkor vegyük lejjebb a lángot, nehogy megégjen.
- Majd kavarjuk bele a mandulát, és törjük durvára.
- (A tésztát érdemes két részletben készíteni, így nem kell elvágni, és biztosan egyenlő lesz)
- A tésztához a cukrot (1) az egész tojással és a mandulaliszttel kavarjuk habosra.
- A vajat és az étcsokoládét vízgőz felett olvasszuk meg, majd kavarjuk a tojásos keverékhez.
- A tojásfehérjét a cukorral (2) verjük kemény habbá, majd a karamellizált mandulával együtt keverjük a csokoládés masszához.
- Sütőpapírral bélelt tortakarikába öntsük bele.
- Előmelegített sütőben, 170°C-on süssük 20 percig.
- A pálinkás krémhez a barackdzsemet, a pálinkát és a vizet főzzük 3-4 percig, majd kavarjuk hozzá a citromsavat.
- A kihűlt tészta köré tegyük vissza a tortakarikát, és kenjünk meg a pálinkás krém felével.
- A zselatinmasszához a zselatint a vízzel olvasszuk össze.
- A barackkrémhez a dzsemet forraljuk fel, majd ha 60°C-ra hűlt, keverjük hozzá a felolvasztott zselatinmasszát.
- Majd öntsük a pálinkás krémmel lekent tésztára.
- Helyezzük rá a másik tésztát, és kenjük le a megmaradt pálinkás krémmel.
- Amíg elkészül a karamell mousse, tegyük hűtőbe.
- A karamell moussehoz a tejet, a habtejszínt (1) és a mézet forraljuk fel.
- A cukrot karamellizáljuk meg, majd három részletben adjuk hozzá a tejes keveréket.
- A tojássárgáját tegyük egy tálba, majd ha a karamell eléri a 102°C-ot, akkor kezdjük el verni habverővel a sárgáját, és amikor 105°C-os lesz, akkor lassan csurgassuk hozzá a karamellt.
- Adjuk hozzá a felolvasztott zselatinmasszát, és verjük kihűlésig.
- A habtejszínt (2) a habfixálóval verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk hozzá.
- Öntsük a tészta tetejére, és tegyük minimum 3 órára a hűtőbe.
- A karamell glazinghoz a vizet és a mézet forraljuk fel.
- A cukrot karamellizáljuk meg, majd öntsük hozzá a felforrt keveréket.
- Egy tálba tegyük bele a sűrített tejet és a fehér csokoládét, majd 3 részletben adjuk hozzá a karamellt.
- Majd kavarjuk hozzá a felolvasztott zselatinmasszát, és öntsük a karamell mousse tetejére.
- Egy éjszakára tegyük hűtőbe.
-
A díszítéshez a porcukrot, a lisztet és a diót keverjük össze egy tálban.
-
A narancslevet a vajjal melegítsük forráspontig, majd keverjük hozzá a diós keverékhez, és hagyjuk állni félórán át.
-
A pihentetett keveréket töltsük egy zacskóba, és sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjunk kb 1 cm átmérőjű köröket, egymástól 5-6 cm távolságra.
-
Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 8 perc alatt aranybarnára. (Nem baj ha összefolynak, még melegen el tudjuk vágni.)
-
Még melegen egy késsel szedjük fel, és egy fakanál nyelére helyezzük át a lapokat.
Mennyeien könnyed, finom torta. A piskótája is imádni való, a barack dzsem se rontja el és a pálinkát nem is érezni! 😉
Stílusosan, a Nassoldához híven ezzel a tortával kívánok sikerekben gazdag, boldog új évet minden kedves olvasómnak!
Forrás: http://www.sutikbirodalma.hu/2015/08/barackpalinkas-karamell-torta-2015.html#uds-search-results