Amikor valami mást szeretnél, nem egy snassz köretet, de nem jut eszedbe semmi más a krumplin és a rizsen kívül, akkor picit a külcsínyen tudsz szépíteni. 🙂 Engedd el a hagyományos krumplipürét és a párolt rizst, jöjjön a gratin, ami annyira pofásan néz ki, amikor kisül, hogy csuda! 🙂
Látjátok a rétegeket? Ahogy szépen összesült a krumpli a finom fűszeres szósszal…nincs tele zsiradékkal, mégse tökéletesen egészséges, hiszen krumpli. 😀
Lássuk mire lesz hozzá szükséged:
1 kg burgonya vékonyra szeletelve
1 nagy salottahagyma
2 evőkanál olívaolaj
2 bögre húsleves (akár Maggi kockából készült alaplé)
só, frissen őrölt bors
1 tk rozmaring
1 tk kakukkfű
Az olívaolajon az apróra vágott hagymát megfuttatjuk.
Megszórjuk a fűszerekkel, majd felöntjük az alaplével és visszaforraljuk nagyjából a mennyiség egyharmadára.
Egy 18-20 cm-es tortaformát kivajazunk vagy olívaolajjal kikenünk, aljára sütőpapírt teszünk. (Nekem kapcsos formám van csak, ami ilyen kerek és magas a fala. Ez esetben szükséges alá tenni valami nagyobb falú tepsit – esetemben pite formát -, mert nem zár megfelelően és a kisülő nedvesség kifolyhat a formából és ráéghet a sütőre. Ezt megelőzendő fel kell fogni valamivel a kicsepegő folyadékot.)
Körbe-körbe rakosgatjuk a burgonyaszeleteket, picit fedésben.
Minden réteg burgonyát meghintünk kevés borssal, majd egy evőkanál redukált szószt locsolunk rá.
Újabb réteg burgonya, só, bors, egy evőkanál szósz és így tovább. Szósszal zárjuk.
Egy olajozott sütőpapírt terítünk a tetejére, majd alufóliával lefedve 200 fokos sütőben legalább egy órán át sütjük.
A lényeg, hogy a burgonyát megpuhuljanak.
Ha puha a krumpli, levesszük a fóliát és a papírt, majd a tetejét megpirítjuk.
Kivesszük a sütőből és hagyjuk kicsit pihenni, majd hogy körben is szép színt kapjon, eltávolítjuk a formából.
Egy tortaforma alját a tetejére teszünk, körben meglazítjuk a formát és fejre állítva lehúzzuk róla. Eltávolítjuk a sütőpapírt és visszatoljuk a sütőbe pirulni.
Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, úgy szép szeleteket vághatunk. Ilyen lesz felvágva: