Ez a keksz egészséges és kevésbé egészséges formában is elkészíthető, de egy a biztos: FINOM!Hiába töltött, nem macerás elkészíteni, bátran álljatok neki.
1 tepsihez, 20 darab kekszhez: (1 csésze lehet 2 vagy 3 dl-es is, a lényeg, hogy mindent ugyanazzal mérj!)
1 csésze durvára darabolt aszalt füge (vagy 3 darab friss)
1 ek méz
6 ek vaj (10 dkg)
1/2 csésze cukor
1 nagy tojás
1 tk. vanília kivonat
1 1/2 csésze teljes kiőrlésű liszt
180 fokra előmelegítjük a sütőt.
A fügét feldaraboljuk és a mézzel összekeverjük.
Ha aszalt a füge, akkor meleg vízben áztassuk 10 percet.
Pürésítsük a fügét. Aszalt füge esetén az áztatóvízből tegyünk hozzá 1 evőkanálnyit.
A cukrot a vajjal kihabosítjuk, belekeverjük a tojást, a vanília kivonatot és a lisztet.
Legyen lágy, de ne ragadjon, így annyi lisztet gyúrjunk még hozzá. amennyit megkíván.
Vegyük ketté a tésztát.
Két sütőpapír közt nyújtsuk ki őket egyesével 30×10 cm-es téglalapokra.
A pürét is felezzük meg és tegyünk középre hosszában a kekszre.
Hajtsuk össze a sütőpapír segítségével a tésztát és a széleit nyomkodjuk enyhén össze.
Lisztbe mártott éles késsel 10 darabra vágunk egy téglalapot és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket. Elég lágy, nyúljunk alá.
15-20 perc alatt készre sütjük a kekszeket, majd rácson hagyjuk kihűlni.
Ahogy áll, úgy puhul meg a keksz a tölteléktől, frissen még ropogós. 😉