Sokaknak okoz gondot a bejgli készítése. Pedig nem bonyolult folyamat és még akkor is finom, ha netán szétreped. Na bumm.
Azoknak viszont, akik nem szeretnének a tekeréssel vesződni, itt egy könnyebb módszer, ami tuti sikerülni fog!
Ha csak egy félét szeretnél gyártani – mondjuk mákosat -, akkor ezekkel az arányokkal készítsd.
Tészta:
37 dkg liszt
15 dkg vaj
1,25 dkg élesztő
1 csipet só
1,25 dl tej
1 tojás
5 dkg cukor
1 tojássárgája a kenéshez
Dupla adagnál mindent duplázunk, kivéve a tojást, abból úgyszintén csak egy darab fog kelleni.
Mák töltelék:
30 dkg darált mák
15 dkg cukor
2 dl víz
1/2 citrom héja és leve
1 csomag vaníliás cukor
1 tk vaj
2 ek sárgabaracklekvár
Dió töltelék:
30 dkg darált dió
15 dkg cukor
2 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
2 ek sárgabaracklekvár
1 tk vaj
A lisztet a hideg(!) vajjal elmorzsoljuk.
1 dl tejben elkeverjük az elmorzsolt élesztőt. Nem futtatjuk fel, csak addig keverjük, míg feloldódik.
A tejet a tojással, sóval és cukorral elkeverjük, majd a vajjal elmorzsolt liszthez öntjük.
Jól összegyúrjuk. Gyorsan dolgozzunk, hogy az élesztő ne kezdjen el dolgozni.
Ha szükséges még pici lisztet adhatunk hozzá, de ne vigyük túlzásba. A sikér gyúrásra aktivizálódik, csalóka lehet. 😉
Ha készen van, akkor 3 egyforma cipóra osztjuk. Nekem azt hiszem 26 dkg-os cipók lettek.
Egy tálcára tesszük őket egymástól távolabb és fóliával letakarva legalább 3 órára hűtőbe tesszük.
Addig elkészítjük a tölteléket, ami jelen esetben a mákos.
A vizet a cukorral felforraljuk, majd beleöntjük a mákot és 1-2 percen át kevergetve főzzük.
Ezután hagyjuk hűlni és ha langyos, elkeverjük benne a vajat és a citrom reszelt héját, levét.
Ha kihűlt, akkor keverjük el benne a lekvárt. Annyit, hogy kenhető legyen.
A dió tölteléket ugyanúgy készítjük, mint a mákosat.
Az első cipót enyhén lisztezett felületen 3 mm vastagra, kb. 25×35 cm-es téglalapokra nyújtjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.
Rá kenjük a máktöltelék felét, majd a következő tésztalap, töltelék és tésztalappal zárjuk a sort.
Beizzítjuk a sütőt 180 fokra. A tetejét lekenjük a tojássárgájával, majd egy villával több helyen teljesen a tepsiig átszúrjuk az egész süteményt.
25-30 percig sütjük, de 15 perc után mérsékeljük a hőt 165-170 fokra.
Sütés után rácsra húzva hagyjuk hűlni, majd szeletelve tálaljuk. 🙂