20 konyhai praktika nagyanyáinktól

Nagyon sok tipp és trükk van, amit érdemes kipróbálni. Mutatom az első 20-at.
sticker,375x360.u1

1.Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem “köpköd” sütés közben.
csirkemaj1_resize

2.Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom.
Süteményekhez kiváló. A levét kifacsarom, és jégkockakészítőbe téve lefagyasztom. Bármikor elővehetem tea, limonádé ízesítéséhez. De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.
Citrom

3.Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edény és az olaj is kevésbé habosodik.

0102

4.A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki.

Susd-meg-eleted-rantott-husat_fe5529c9a2569a362178897ad3d9f49f-e1403130191689

5.A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad.
Ilyenkor nyers burgonya szeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány percre.
000008463_salata.jpg

6.Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor.
Ha faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.

3825

7.A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte meleg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre.
20130222-kolbasz-kolbi-ez-a-jo1

8.Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez, stb. teszek bele egy kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tőle.
tojás

9.A bablevest (pl.) rántás helyett úgy sűrítem, hogy a benne főtt zöldséget összeturmixolom. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!
???????????????????????????????

10.A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm, és amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.), csak akkor teszem bele. Finom az íze és az illata.

43a8c28c34bced06628710d917116556-manhattan-mozsar

11.A túrógombócot (is többek között, de pl. a muffin tésztát vagy a csokis kekszet a tepsire) érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forró vízbe. Gyors és nem maszatolós.
index

12.Ha a másnapos kenyeret párpercre nedves konyharuhába csavarod, majd előmelegített sütőbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.
IMG_2360

13.Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű anyagban helyezem az üvegbe, így nem lesz zavaros a lé és egyben kiemelhető.
images

14.A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti kellemetlen szagokat.

coffee-first-listitem

15.A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzuk el folyó csapvíz alatt: nem lesz cipőtalp, ha megmelegítjük.
Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.

1317728337-396vW7

16.Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg vízben és a kést is bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük.
A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegőbe.
hagyma

17.Ha megégettük az ujjunkat, és nincs kéznél semmi hideg – mártsuk sóba az égett részt: nem fog felhólyagosodni.
eges_so

18.Megmaradt a tojásfehérje, mert csak a sárgája kellett. Tegyük be a hűtőbe a fehérjét, és másnap használjuk fel: rántottához, omlettekhez, panírozáshoz lazítónak kiváló, ill. habcsókot is készíthetünk belőle, díszíthetünk habjával süteményeket is. De fagyaszthatjuk is adagokban akár.
mn_1365672598tojas

19.Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.

11

20.Általában minden gyümölcs hűthető kivéve a déli gyümölcsöket.
Banánt egyáltalán ne tegyünk a hűtőbe, mert nagyon hamar megfonnyad.
Ripe bananas isolated on shite

Kövessetek minket a Facebookon is! 🙂

borítókép10819087_10205091309303484_722854533_n

Tisch Ferenc bejegyzése

Forrás: http://www.mindenegybenblog.hu/eletmod-egeszseg/46-praktika-a-haztartasban-amit-nem