Párolt lilakáposzta

1475854_647829461926508_1809029215_nNagyon rákaptunk az utóbbi időben, pedig szentül meg voltam győződve arról, hogy nem szeretem.
Mint mondtam, nálunk karácsonykor kacsa van terítéken. Mellé köretnek készül, karamellizálva.

A lilakáposztát megmossuk, ha szükséges a külső leveleit eltávolítjuk.
Félbe, majd vékony csíkokra vágjuk.
Egy nagyobb, magas falú serpenyőben kevés olajat hevítünk, beleszórunk némi kristálycukrot (ízlés szerint, sosem mértem) és megkaramellizáljuk.
Erre a karamellre teszem rá a káposzta csíkokat.
Szép lassan összeforgatom a karamellel.
Ne ijedj meg ha a karamell megkeményedik és kisebb rögökbe összeáll, szépen vissza fog olvadni, a káposzta pedig össze fog esni.
Amint kissé összeesett, megszórjuk kevés sóval, őrölt köménnyel, fedjük le és hagyjuk megpuhulni. Ha puha, kevés fehérbort löttyinthetünk rá, amit el is párolunk róla és ha már alig van lé alatta, elzárjuk a hőt.

Mi így szeretjük.

Kettőnknek 1 közepes fej káposzta 2 darab pecsenyekacsa mellé volt elegendő. De mi szeretjük nagyon. 🙂

Fogyasszátok egészséggel!

borítókép10819087_10205091309303484_722854533_n