Házilag a tökéletes!
Mert hiszen sok időbe és kóstolásba telik, mire találunk a környéken megfelelő hamburgerest.
És azon kívül, hogy házilag finomabb, remek társasági eseményt is rittyenthetünk egy ilyen kis hambi sütögetésből.
Nem kell hozzá más, mint pár darab finom, házi készítésű puffancs, jó kis húspogácsák minimál fűszerezéssel és rengeteg földi jó, spékelés gyanánt. Életem első A-tól Z-ig saját kezű hamburgerei voltak ezek, de semmiképp sem utolsók, mert őszintén mondhatom: fantasztikusak lettek!
Nem is húzom tovább az időt, beszéljen helyettem a recept:
10 db kb. 11 dkg-os húspogácsához:
1 kg darált hús (sertés-marha feles arányban)
őrölt bors
1 fej hagyma lereszelve
1 tojássárgája
só a sütéskor
Összeállításhoz:
ketchup, mustár, majonéz
csemege uborka szeletek
pirított hagymakarikák, bacon (sütve)
paprika, paradicsom karikák
salátalevelek
lapka sajt
chili szósz
10 db hamburgerzsemléhez:
68 dkg liszt
6,8 dkg porcukor
6,8 dkg vaj
6,8 dkg tojás sárgája (kb. 3 nagyobb tojásé – de nekem 4 volt)
4 dkg élesztő (mert kell egy dekányit a zacsiban hagyni, hogy működjön a tészta 😉 )
8 g só
3,3 dl langyos tej
Először álljunk neki a buciknak.
Az összetevőket gyúrjuk össze, majd 20 percig pihentessük.
Nagyon szép tésztát kapunk, sima felülettel.
Ezután gyúrjuk át a tésztát és újabb 20 percig pihentessük.
Osszuk 10 egyenlő részre (azt hiszem 13 dkg-os darabok lettek) a tésztát és formázzunk zsemléket.
Ezeket helyezzük szilikonos sütőpapírral fedett tepsire, és kenjük meg egész tojással.
Egy tepsire csak 5 db-ot tegyünk egymástól tisztes távolságra.
Ne zavarjon meg a kis méret, bizony jócskán megnőnek majd. 🙂
Kelesszük 35-40 percig majd kenjük le ismét egész tojással és meg is szórhatjuk szezámmaggal.
190 fokos előmelegített sütőben 12-15 perc alatt süssük készre.
A húspogácsák nem igényelnek sok munkát. Összegyúrjuk a húst a tojássárgájával, a hagymával és borsozzuk jó módon.
Ne sózzuk, csak sütéskor!
Ebből én egy nagy ételformázó gyűrű segítségével készítettem pogácsákat, egy boros pohár aljával egyengetve simára.
Nagyobb átmérőjűre készítsük, mint gondoljuk, mert sütés közben összeugrik.
Mindezt sütőpapíron. Egyenletes vastagságú legyen a pogácsa és a szélek ne legyenek töredezettek.
Aztán lefedve a hűtőbe tettem, míg nem sütöttük.
Sütés:
Egy nagy tárcsán, középre kevés olaj. Bele a hagyma, aztán a bacon a széleken, a pogácsák. A pogikat néha mártsuk az olajba és nyúljunk alájuk, ne tapadjanak le.
Borsozzuk mindkét felét, de ne forgassuk össze-vissza.
Mit tudom én 10-10 perc mindkét oldalnak, mindkét oldal kap még sót és borsot is.
A bucikat vágjuk ketté és a vágott felüket a tárcsa szélén kissé pirítsuk meg, jó ropogós lesz, mennyei!
Tehát. Buci alja, rá egy saláta levél.
Rá a hús, amire még melegen ráfordítjuk a sajtot.
Erre már azt pakolunk, amit akarunk.
Az egész tornyot lelocsoljuk a mustár, ketchup, majonéz trióval és lezárjuk a zsemle kalapjával.
Tökéletes!
Ha azonnal szeretnél értesülni a legfrissebb finomságaimról, csatlakozz hozzám a Facebookon!
Puffancs forrása: Farkas Vili