IMG_9325

Az egy dolog, hogy menthetetlenül tavasz van – és ki is akarná menteni, hiszen mindenki örül, hogy süt a nap -, de hamarosan itt az eper szezon is. Felénk még nem érik ugyan, de készülünk rá.
Ha pedig még nincs szezon, igencsak drágán lehet hozzájutni ehhez a piros kis gyümölcshöz és ha hozzá is jutunk összetehetjük a két kezünket, ha íze is van. Ha amellett, hogy íze is van, finom is, pláne. 🙂
Petrám két pofikára tolja befelé szerencsére, Réka erre is, mint minden gyümölcsre csak ennyit mond: “Fúj, büdös!”
Ő abszolút nem eszik gyümölcsöt. És érdekes mód fele annyit sem beteg, mint Petra.

Ehhez szorosan hozzátartozik, hogy idén kaptam ingyen sok-sok eper palántát és telis tele vannak a tövek virággal. 🙂 Eddig ugyanis volt pár tövem, amiket sorozatban beásott az én drága párom. 😀 De ezeket most nagyon nagyon meg fogom menteni, szögesdróttal kerítem körbe, hogy semmiképp ne tudjon nekimenni a területnek a kapálógéppel. 😉

Na és akkor ezek után forgolódtam ma itthon egyedül, hogy milyen finomsággal várjam haza a családot, ami epres is, finom is, gyorsan készül és látványos.
Ekkor villant be a gyümölcstorta. Anyukám mindig grízpudinggal készítette, én jobban szeretem azt a verziót, de most a vaníliás puding mellett döntöttem, mert ez így viszont egyszerűbb.
A tetejére is külön megoldása volt.
(Valamiért a macerásabb megoldásokat csipázta mutter.)
Ő nem simán rápakolta a gyümölcsöt a krémre, mert belesüllyedhetett.
Ahhoz, hogy minden, valóban külön rétegeket képezzen – ő a gyümölcstorta forma másik felébe (nem amiben sütsz, hanem a kisebb pereműbe, amit elvileg nem használsz) tette a gyümölcsöket fejjel lefelé.
Mondtam, hogy macerás.
Először is vékonyan kiolajozta a formát…..ugyebár mindenek előtt. Vagy nem? Na ez most kérdőjeles, majd utánajárok.
Na szóval, hogy pl. a vágott felük nézett felfelé. Így öntötte le zselével. Mikor megdermedt a cucc, ráborította a tortára, majd egy vasalóval rásegített, hogy a zselé elváljon szépen a formától. És voilá, készen volt a torta. Hát nem pikk-pakk módszer, de elkerülte vele pl. azt is, hogy lecsurogjon a zselé a torta oldalán. Ami engem mondjuk most nem zavart. 😛 (De szokott.)

IMG_9314

Mindezek után nincs más hátra, mint előre, nézzünk a dolgok mélyére, jöjjön a recept:

Piskótához:
3 db tojás
6 dkg liszt
6 dkg cukor
1 csipet só

Krémhez:
1 csomag főzős vaníliás pudingpor
5 ek cukor
4 dl tej
kevéske vaníliaőrlemény (ennek hiányában vaníliás cukor)
kevéske reszelt tonkabab (opcionális)
kevés reszelt citromhéj

Topping:
20-25 dkg friss eper
1 csomag tortazselé
3 dl víz
2 ek cukor

Díszítéshez:
mentalevél

A piskótához két külön tálba szétválasztjuk a fehérjét a sárgájától.
A fehérjét a cukor 1/3-ával és a csipet sóval kemény habbá verjük.
A sárgájákat a cukor többi részével fehéredésig keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert fehérjét.
Beleszitáljuk apránként a lisztet, sima tésztává forgatjuk, majd vajazott, lisztezett formába terítjük.

IMG_0618[1]

IMG_0619[1]

180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Ez kb. 20-25 perc, sütőtől függően.

Ha elkészült rácsra borítva hagyjuk kihűlni, majd egy tortatálra áttesszük.

IMG_0621[1]

Közben elkészítjük a pudingot.
A tej 2/3-át a cukrokkal és a fűszerekkel feltesszük melegedni egy lábasban, a maradékban elkeverjük a pudingport.
Ha elkezd a tej forrni, beleöntjük a csomómentes puding alapot, és addig kevergetjük, míg besűrűsödik.
Ezután elzárjuk és a piskótán elterítjük a pudingot.
Hagyjuk kihűlni, kissé dermedni.

IMG_0622[1]

Az epreket alaposan megmossuk, papírtörlővel leitatjuk róluk a vizet, majd félbevagdossuk őket.
A kihűlt pudingon a vágott felükkel lefelé ízlésesen elhelyezzük a gyümölcsöket (természetesen akármilyen friss vagy konzerv gyümölccsel helyettesíthető az eper ízléstől függően).

IMG_0624[1]
Ezek után készítjük el a zselét.
A csomag tartalmát a cukorral elkeverjük egy lábasban, felengedjük a vízzel, majd kevergetve felforraljuk.
Forrástól számítva egy percen át rotyogtatjuk, majd kevergetve kihűtjük. Ahogy észrevesszük, hogy kezd meghúzni, ráöntjük a torta tetejére úgy, hogy lehetőleg a gyümölcsöket mindenhol fedje a zselé. Ez meggátolja, hogy elkezdjenek színesedni, száradni.
Hűtőben hagyjuk megdermedni, összeérni, majd szeletelve, mentalevelekkel díszítve tálaljuk.

IMG_9320

IMG_9324

IMG_9318

Ugye, hogy finom volt!
Egészségetekre! 🙂

Ha ízlett, kövess a Facebookon is, hamarosan játék INDUL! 🙂

szarvasos face fejléc