Pár héttel/hónappal ezelőtt kaptam a Csúzi Pincészettől ajándékba 4 üveg lekvárt, valamint almasajtokat kipróbálásra.
Sosem hallottam még az almalekvárról, mert valahogy nem szerepel az alma az első gyümölcsök közt, amiből lekvárt szokás készíteni, pedig…..
A feladat az lett volna, hogy ha gondolom készítsek velük süteményeket. Kicsit el is voltam havazva, de nem is tudtam, mibe kerüljenek. Én annyira szeretem az ilyen házi, kistermelői lekvárokat, hogy szeretem őket nézegetni, sajnálom kibontani. Ezzel is így voltam. Aztán egy napon megvilágosodtam. 😀 Rám fért…. És felpattant az első üveg teteje.Mindenek előtt ha érdekelnek ezek a kézműves lekvárok és egyéb termékeik, érdemes ránéznetek a Csúzi Pincészet honlapjára….egy jó kis borkóstolás, anyáááám!
Ideális program akár most tavasszal, akár nyárra. Nem is kell messzire menni, csak Monorig!
De térjünk rá a fincsi sütikére, mert tényleg finom lett!
Egy átlagos napon néztem a TLC-t. Szeretem Buddy Valastrot, de már kezd herótom lenni attól, hogy a csávó konkrétan mindenben akkora király. Ő a sütik királya, de főzni is úgy főz, mint egy séf, meg ő a legkirályabb apa és férj….ember, de jó is a nejének, mi? Na mindegy, csípem és épp nem a tortás, hanem a főzős műsora ment, amikor megemlítette, hogy almás süteményt fog készíteni. Ez a süti lényegében egy kevert almás volt, na annak mintájára készült ez is. Almapép helyett Anikóék frenetikus natúr almalekvárjával.
Ebben a süteményben az a jó, hogy csak összekevered a száraz és nedves hozzávalókat, majd az egészet egybe és már sütheted is. Az egész süti elkészítésében a sütés tart hosszabb ideig, de amikor elkezd terjengeni a konyhában az a finom fahéjas-almás illat….garantáltan elkezd korogni a pocakod és csurogni a nyálad, mert valami fantasztikus!
Aztán alig várod, hogy kihűljön és ehesd végre!
Csészés recept ráadásul, úgyhogy csak egy 240 ml-es csészét kell kerítened mércének.
Száraz hozzávalók:
2 csésze finomliszt
1 tk szódabikarbóna
1/2 tk só
1 tk fahéj
1/4 tk szerecsendió (ha van itthon, reszeljük frissen)
1 csésze kristálycukor
1/2 csésze barnacukor
Nedves hozzávalók:
2 egész tojás (L-es)
1 üveg Csúzi natúr almalekvár
1/4 csésze étolaj
Egyéb:
4 idared vagy gála alma (közepes méretű, nem kellenek nagyok)
1 púpozott csésze dió durvára vágva
A száraz hozzávalókat keverjük össze egy tálban és egy másikban keverjük össze alaposan a nedveseket is.
Az almát mossuk meg, ha szeretnénk hámozzuk, magházát távolítsuk el és kockázzuk fel.
A száraz és nedves hozzávalókat egy fakanál segítségével keverjük össze alaposan…
…majd ebbe mehet a dió és az alma.
Egy kisebb tepsibe öntjük a masszát (jobb ha vékonyan terítjük, így akár egy 30*22-es tepsi is megfelel).
Tetejét megszórjuk fahéjas cukorral. (Itt jobb ha fahéjas porcukorral szórjuk meg, mert ha olyan minőségű a kristálycukrunk, nem fog karamellizálódni a tetején, mint ahogy nekem sem tette.)
180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 40 percig.
A teteje jó ropogós lesz, belül szaftos, puha, darabos, illatos…mmm……..
Ha kihűlt szeletelhetjük is.
Nagyon megéri elkészíteni, mert nagyon finom! 🙂
Köszönöm mégegyszer a lekvárokat a Csúzi Pincészetnek, hamarosan a többire is kitalálok valami finomat! 🙂
Ha ízlett a látványa a sütinek, kövess a Facbookon is!