Nem nagyon szoktam kenyeret sütni. Ennek az oka egyszerű: annyi mindent készítek már itthon, hogy sokszor nincs időm mindent legyártani és egyébként is egyszerűbb ezt megvenni és én a tecsós kenyeret pl. kimondottan szeretem is.
Na de megesik olykor, hogy elfogy itthon a kenyér és nem tudok elmenni boltba, na ekkor (és amikor egyébként is rám jön) megesik, hogy itthon sütök kenyeret.
Eddig általában sütőzacskóban sült kenyereket sütöttem, de most erre esett a választásom. Finom olívaolajos.
Amellett, hogy a látványa is lenyűgöz a frissen sült kenyérnek, nem elhanyagolható az íze sem, valamint az sem, hogy nincs benne dúsítószer, tartósítószer, semmiféle adalékanyag.
50 dkg finomliszt
3 dkg élesztő
0,5 dl (olíva)olaj
2 tk. só
2 tk cukor
2,5 dl kéz meleg víz
Az élesztőt kevés cukorral elkevert vízben felfuttatjuk.
Ha felfutott, akkor a többi hozzávalóval sima tésztát dagasztunk, majd letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
Ezután kicsit lisztezett deszkán átgyúrjuk (én tettem még hozzá kevés olívaolajat).
Megformázzuk és a formába tesszük.
Nekem a forma egy tefal, teflon bevonatos püspökkenyér forma volt.
A tetejét 3 helyen éles késsel bevágjuk és letakarva ismét kb. fél órát hagyjuk kelni.
Addig a sütő bemelegszik 220 fokra.
Addig sütjük, míg szép színt nem kap. A romából kifordítva ha kongó hangja van, átsült.
Olyan finom kenyérke lett! Hmmm……..
Te szoktál otthon kenyeret sütni?