Reggel jött az ihlet: készítsünk ropit. Egész délelőtt böngyölgettem Rékámmal, nagyon segített a drágám, aztán az első kisült adagnál magamra hagyott és elment rágcsálni! 🙂
Házi ropik
Nem is értem! 🙂
Akár esti filmnézéshez, akár gyerekzsúrra tökéletes, vagy csak amolyan előételnek az ebédhez.
A ropi igazán egyszerű, persze itthon sosem lesz olyan, mint a bolti (emulgeálószeres, stb.), de így jobb is. 🙂
Lényegében apró grissinik, amikhez már volt szerencsém.
Készítettünk sósat (fleur de sellel), szezámmagosat és simát.
30 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
1,2 dl víz
1 dl tej
1,2 dkg friss élesztő
4 ek olívaolaj
1 tk cukor
1,5 tk só
A cukros víz és tej langyos keverékébe belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
IMG_8727
Hozzáadjuk az olajat, a lisztet, végül a sót.
IMG_8728
Jól összedolgozzuk, ha szükséges (liszt függő) tegyünk még hozzá lisztet.
IMG_8729
Nem kelesztjük, azonnal dolgozunk vele, az épp pihenőben lévő tésztát takarjuk le, ne száradjon.
A tésztát 6-8 kisebb részre osztjuk, mindegyiket kis téglalappá nyújtjuk (kb. 3-4 mm vastagságúra).
IMG_8730
Tészta nyújtás a ropihoz
Pizzavágóval vékony csíkokat vágunk és egyesével kissé megsodorjuk őket, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
Darabolás
Ropik sütés előtt
Ízlés szerint sózhatjuk, vagy szezámmaggal szórhatjuk. Előtte én vízzel megspricceltem, hogy tapadjon is rá a cuccból.
Sütés előtt - sós ropik
Sütés előtt - sós ropik

Csak ekkor tesszük félre sütés előtt picit kelni.

Légkeverésen 185 fokra előmelegítve sütjük.
Ha nem légkeveréssel szeretnéd sütni 200 fokon süsd és ha kell, fordítsd meg félidőben a tepsit.
Házi ropik
Házi ropik
Sima házi ropi
Szezámmagos házi ropi
Sós házi ropi
És akkor itt van a lányom a nagy segítés közben:
IMG_8737
Réka
IMG_8733
A fél kis konyháját kiköltöztette a végére. Volt itt mindenféle sütikiszúró! 😀
facer