Bár takarózni nem tudsz vele és a hűvös estéken sem fog felmelegíteni, mégis érdemes kipróbálnod.
A paplan elnevezést valószínűleg a külleme miatt kapta. Olyan, mint a steppelt toll paplan.
Nagyon érdekes, a piskótája fenomenálisan puha, a túró töltelékre pedig elsőre azt hittem sok lesz, aztán kiderült, hogy majdhogynem még kevés is lett. 🙂
Tészta: ( a bögre 3 dl-es)
2 bögre finomliszt
1 bögre kristálycukor
1/2 bögre olaj
1 bögre langyos víz
3 ek kakaópor
1 sütőpor
3 egész tojás
Túrókrém:
1/2kg túró
1 evőkanál vaníliás cukor
1 vaníliás puding
4 dl tej
1 tojássárgája
A süti készítését a túrós töltelékkel kezdjük.
A vaníliás pudingot megfőzzük. A 4 dl tejből egy kevésben elkeverjük csomómentesre a pudingport, a többit felforraljuk.
Teszünk bele 3-5 ek cukrot, vanília magokat, esszenciát, amink van.
Ha meleg a tej, elkeverjük benne a feloldott port és folyamatosan kevergetve besűrítjük.
Ha kész, hideg vízfürdőbe tesszük és kihűtjük.
Amíg hűl, kikeverjük a tésztát.
A lisztet, sütőport és kakaóport összekeverjük, a tojásokat kihabosítjuk a cukorral.
Mehet bele a víz és az olaj, majd szépen beleforgatjuk a lisztes keveréket.
A sima tésztát (ami elsőre lágynak tűnhet) egy vajazott, lisztezett tepsire terítjük.
A túrót át is törhetjük, vagy rusztikusabb hangulatúra is hagyhatjuk. Kikeverjük némi (ízlés szerint) porcukorral, vanília aromával és kevés citromhéjjal.
Amikor a túró kész, belekeverjük a hideg pudingot is.
Ezt az egészet egy habzsákba, zacskóba töltjük, és berácsozzuk vele a kakaós tésztát.
Ha megvagyunk, 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 40 percig, vagy tűpróbáig sütjük.
Ahogy sül, még nem alakul ki a puklis paplan kinézete, de ahogy kivesszük a sütőből és hűlni kezd, úgy esik össze a túrós csíkozás és emelkedik ezáltal ki a kakaós tészta.
Az már szent igaz, hogy nem egy fotogén süti, ennyit lehetett kihozni belőle, mert szeletelve még inkább sikít tőle a kamera, de erre nagyon igaz a közhely: ronda, de finom! 😉