Már egyszer volt nemrég egy faragott tortám, amikor a leesett darabokkal nem tudtam mihez kezdeni, kidobni nem akartam, csak úgy elcsipegetni pedig nem volt olyan gusztusos. És ekkor esett le: gyúrjuk össze és készüljenek belőle sütinyalókák.
Szerintem ez ezen kis kallódó darabkák felhasználásának egyik legtökéletesebb módja, pláne ha gyerek is van. 😉
Sokan meg vannak róla győződve, hogy sütinyalóka sütő kütyü nélkül nem lehet ilyen finomságokat készíteni, de erre rá kell cáfoljak. Én semmi szín alatt nem vennék csak azért több ezek forintért ilyen sütőformát, hogy tudjak készíteni ilyen finom kis “nyalókákat”, ugyanis semmi nagy kaland nincs az elkészítésében.
Készítettem már kókuszgolyó belsejűt is az oviba a gyerekeknek. Amire szükségünk van hozzá, az vagy darabolt hurkapálca, vagy jégkrém pálcikák, vagy nyalóka pálcikák.
Na, hát a betöltött Cimbi tortát faragtam ugyebár és a leeső darabokat egészen egyszerűen összegyúrtam. Ha maradt még egy kevés krém és megkívánja a masszánk, keverjük hozzá, de ne legyen lágy, inkább kissé masszívabb legyen, hogy ne csússzon le a pálcáról a golyóbisunk.
Ha egynemű lett a krémes piskótánk, akkor kigömbölygetjük (ne túl nagyra, olyan formás kis falatnyikra) és a pálcikákat belenyomkodva hűtőben hagyjuk egy tálcán állni őket kicsikét.
Addig fehér csokit olvasztunk, nekem ehhez az adaghoz kellett 45dkg csoki. :S Beoltós módszerrel temperáljuk, 25 dkg csokit megolvasztottam vízgőz fölött, majd ha megolvadt, levettem a gőzről és teljesen simára lekevertem benne a maradék 20 dkg aprított csokit.
Eztán már mártogathatjuk is a gombócainkat és mindezt úgy tegyük, hogy a pálcák golyó alatti része is csokis legyen, ha megdermed, ez a megkötött csoki is segít fixálni a golyónkat a pálcához.
Ha bemártottuk, kétféleképpen járhatunk el: vagy hungarocellbe állítjuk a nyalókákat míg megdermednek és ott szórjuk meg őket cukorkákkal, vagy ha nem lényeges, hogy annyira esztétikus legyen, akkor egy tányérra szórjuk a cukorkákat és a mártott finomságokat a cukorkákra állítjuk és így hagyjuk megdermedni a csokit.
Jut eszembe, ha nem szeretnék nyalókát, hát készítsünk belőle simán mártott golyókat (én legutóbb így tettem), ekkor sütőpírral bélelt tálcára tegyük a mártott golyókat, míg megdermednek. 🙂
Nem csak a gyerekek, a felnőttek tetszését is elnyeri ez a finomság és lényegében nem tart semmiből és nem is dobtuk ki a nemes hulladékot! 😉
További képeket a Facebookon a Sütinyalóka című albumban találsz.