Megvallom őszintén régóta szeretném elkészíteni ezt a klasszikus, végtelenül egyszerű sütikét, de sokáig nem sikerült. Valószínűleg az évek óta a füzetemben lapuló receptnek az arányaival van a probléma, de ennek ellenére újra s újra nekiálltam. Míg végül sikerült létrehoznom ezeket az édes rudacskákat.Ha Neked is voltak ilyen jellegű problémáid, vagy nem mertél nekiállni, ajánlom figyelmedbe az alábbiakat:
25 dkg margarin
20 dkg cukor
rum aroma, esetleg némi lefőzött kávé
4 dkg kakaópor
50 dkg háztartási keksz (fele darálva, fele összetörve)
3 dl tej
Ennél egyszerűbb süti nem is létezik!
A kekszen kívül mindent megolvasztunk és simára keverünk fakanállal egy lábasban. Amint összemelegedtek készen is van a folyékony része.A kekszet vagy teljesen darálva, vagy fele-fele arányban egy tálba öntjük és szépen apránként ráöntjük a kakaós folyadékot. Alaposan elkeverjük fakanállal, hogy sehol ne maradjon száraz keksz, majd előkészítjük a celofánt.
Én 3 rétegbe hajtottam, nagyjából egy olyan 3/4 gáztepsi hosszan és a fele masszát rákanalaztam a hosszú felére. Mintha rétest töltenénk. Ezután a feltekerjük. Én nem őzgerincben készítettem, mert hengert szerettem volna, alaposan megnyomkodtam, de persze óvatosan, hogy a levegő kimenjen a keksz masszából, majd a két végét elgumiztam úgy, hogy kicsit még a masszát visszatolta, mintha a tömlős camping sajtból préselnéd ki a maradékot. 🙂
Ezt megismételjük a massza másik felével és mehet a hűtőbe. Pár óra elteltével megdermed, kivesszük a fóliából és porcukorba hempergetjük. A nagyját leseperjük róla, majd szeletelhetjük is.
Szalámi. 🙂 Olyan kis finom. Egyébként kókuszgolyó kókusz nélkül ,más formában. 😀
Ha kissé pikánsabban szeretnék, tehetünk bele aszalt gyümölcsöket, diót, mogyorót, mazsolát is akár…
Akár ajándékba is! 😉
További képeket a Facebookon a Keksz szalámi albumban találsz.