Szerintem a rakott krumpli készítésére is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás. Kezdjük csak ott, hogy van aki mindenek előtt félkeményre vagy félpuhára (kinek hogy tetszik) főzi a burgonyát, és van aki nyersen szeleteli bele. Ki tejjel locsolja, ki habarással önti le, ki vízzel és tejfölözi a tetejét, a gourmet-ék pedig még sajtot is reszelnek rá. Én pedig besamel mártással készítem és gyanítom ezzel sem vagyok egyedül.
Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy eddig javarészt úgy készítettem én is, hogy előfőztem a burgonyát, pusztán elővigyázatosságból, hogy nehogy picit is kemény maradjon. Aztán nem volt kedvem tovább maceráskodni a forró héjas burgonya pucolásával és szeletelésével, ráadásul sokszor túlfőztem és konkrétan puha lett, amit ugye szeletelni maga volt a pokol, mert szinte egy vágásra tört krumplit kaptam. 🙂
Végülis a besamel (vagy fehér mártás) oly’ sok minden közt erre a célra is nagyon jól megfelel, sőt!
Páromnak is nagyon ízlett ez a verzió, a gyerekekről már nem is beszélve, tehát az elégedett mosolyok és a dícséretek arra ösztönöztek, hogy onnantól kezdve így készüljön a rakott krumpli.
Most lehet sokan a fejükhöz csapnak, hogy anyám, hát ez mégis CSAK egy rakott krumpli, mit kell túl spilázni, de erre csak annyit: én sem úgy pottyantam ki anyukámból, hogy kentem-vágtam az elkészítését, sőt! Nagyon sokáig bevallom ezt sem tudtam elkészíteni, mint ahogy pl. a fantasztikusan egyszerűnek tűnő grízes tésztát sem. 😉
kb. 2 kg burgonya
1 pár jó fajta kolbász
7 – 8 tojás keményre főzve
só, bors, fűszerek ízlés szerint
kevés vaj (mert ki szoktam ám kenni a tepsit is!)
2 nagyobb fej hagyma karikázva
Besamel mártáshoz (alaprecept):
1 dkg vaj
1 evőkanál liszt
1 dl tej
só, (szerecsendió)
Tetejére:
1 nagy pohár tejföl
20 dkg trappista sajt
Én stílusosan a kacsasütőmben szoktam készíteni, de most egy tepsiben készült. 🙂 Természetesen magas falúban.
A burgonyákat miután megtisztítottuk, pár milliméter vastagra (vagy vékonyra) vágjuk. Mondjuk fél centisre.
A hagymát, kolbászt és a tojásokat is felkarikázzuk.
A tepsit kikenem, majd egy réteg krumplit teszek az aljára. Sózom, borsozom, persze csak finoman!
Erre megy egy réteg hagyma, rá a tojás. Sózom, borsozom.
Egy réteg krumpli. Sózom, borsozom.
Jön a kolbász. Ezt nem fűszerezem! 🙂
Majd egy réteg krumplival zárom. Sózom, borsozom.
Ezután elkészül a besamel. Az alapreceptet tekintve felszorzol. Nekem nagyjából olyan 5-6 dl tejből készülhetett. Ez azt jelenti, hogy 5 dkg vaj, 6 ek liszt és 6 dl tej kell hozzá.
Rakott étel lévén, hígabb mártás készül, ilyenkor csapott ek lisztet számolj!
Ha a vaj-liszt keverék szinte folyós, akkor hígabb lesz a besamel.
Olvaszd meg a vajat és pirítsd meg benne a lisztet 2-3 percig.
Tulajdonképpen egy vaj alapú, világos rántást készítesz.
Öntsd föl a tejjel és keverd el csomómentesen.
A liszt pirításával egy időben kezdd el melegíteni a tejet.
Amikor ráöntöd a rántásra, akkor a tej legyen forró.
Egyszerre öntsd bele az egészet, és néhány gyors mozdulattal keverd el.
(Ha mégis csomós maradna, a végén szűrd le vagy botmixerrel menj át rajta.)
Egészen lassú tűzön, nagyon gyakran kevergetve főzd meg a lisztet a tejben.
Akkor tudod, hogy kész van, amikor besűrűsödött, és a fakanál hátuljára tapadt mártáson ha végighúzod az ujjad, akkor a csík megmarad, nem folyik össze.
Kb. 8-10 percig kell főzni.
Ezzel leöntöm a krumplit. Kissé azért sűrű a mártás, így én még kevés tejet öntöttem a burgonya köré. Nem sokat, a kolbász is zsiradékot fog engedni, stb., de a burgonyának mégis meg kell puhulni a valamiben…..
A tetejére simára kevert tejfölt öntünk, elsimítjuk, alufóliával lefedjük és 220-230 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a krumpli meg nem puhul.
Ha puha, levesszük a fóliát, kicsit sütjük még, had párologjon el a felesleges nedvesség egy része, majd reszelt sajtot pirítunk a tetejére.
Ha kihűl szépen szeletelhető. 🙂
További képeket (az elkészítésről is) a Facebookon a Rakott krumpli albumban találsz.